Terug

Aluminiumzouten

Aluminiumzouten, er is veel over te doen, maar wat zijn ze nu precies? We vertellen je hier alles over deze roemruchte zouten die verwerkt worden in bepaalde deodorant- en antitranspirantformules.

We doen er alles aan om zweetplekken te voorkomen. Zonder deo (of antitranspirant) gaan we de deur niet meer uit. Maar zoals zoveel mensen, zit ook jij met bepaalde vragen over de aluminiumzouten die in antitranspirantformules worden verwerkt… Geen paniek: wij geven je graag opheldering!

sowimage

Wat zijn aluminiumzouten eigenlijk?

Er bestaan zowel natuurlijke als synthetische aluminiumzouten. Een voorbeeld van een natuurlijke variant is aluinsteen.

Aluminiumzouten worden toegevoegd aan antitranspirantproducten om de zweetafscheiding te beperken… Ze zorgen er dus voor dat we geen natte plekken onder onze oksels krijgen!

Hoe ze dat doen? Nou, door op te lossen aan het huidoppervlak. Zo ontstaat een soort gel die de poriën van de oksel tijdelijk verstopt, zodat het transpiratievocht niet via de zweetklieren kan worden uitgescheiden. Geen wonder dus dat je dan minder transpireert!

Maar waar komt die geur dan vandaan? Die vervelende geur ontstaat door de werking van bacteriën in combinatie met zweet. Aluminiumzouten zijn ook natuurlijke, microbiële ziekteverwekkers, want ze houden de bacteriën aan het huidoppervlak onder controle, waardoor de geur direct afneemt! 😉

sowimage

Antitranspirant, deodorant… Is er een verschil dan?

Het verschil tussen die twee is heel simpel.

Een antitranspirant vermindert de transpiratie en heeft een antibacteriële werking.

Een deodorant zonder aluminiumzouten gaat alleen vervelende geurtjes tegen ofwel door een antibacteriële werking, ofwel door de geurtjes te absorberen en te camoufleren met een andere geur! Om transpiratie echt doeltreffend tegen te gaan, zou je dus moeten kiezen voor een (de naam zegt het al!) antitranspirant.

Maar let wel op, want ook sommige deodorants die niet als antitranspirant verkocht worden, bevatten toch aluminiumzouten om de werking ervan te versterken! Deodorant betekent niet zonder meer dat er geen aluminiumzouten aan zijn toegevoegd.

Waarom hoor je er tegenwoordig zoveel over?

Omdat van zowel natuurlijke als synthetische aluminiumzouten vermoed wordt dat ze het risico van borstkanker kunnen vergroten.

Hoezo dan? Omdat de plek waar je het aanbrengt, je oksels, wel heel dicht bij je borsten zit. Tot op heden is er geen enkele serieus, wetenschappelijk onderzoek voorhanden waarin het bewijs geleverd wordt voor enig verband tussen het gebruik van antitranspirantproducten en het ontstaan van borstkanker.

Antitranspirantformules zijn dan ook zeker niet verboden, maar om alle risico's uit te sluiten adviseert de ANSM (Frans nationaal agentschap voor de veiligheid van geneesmiddelen en gezondheidsproducten) al sinds 2011 om ze in de eerste 24 uur na het ontharen (scheren, epileren) niet te gebruiken. Dat geldt ook als de huid op enige andere wijze beschadigd is geraakt.

En hoe gaat Yves Rocher hiermee om?

Wij bieden voor ieder wat wils!

Voor iedere wens en behoefte hebben wij wel een oplossing. Gebruik je voortaan liever een deodorant zonder aluminiumzouten, dan kan dat!

Yves Rocher heeft haar assortiment sinds 2013 uitgebreid met een tweetal Verfrissende deodorants zonder aluminiumzouten. Wordt het de fruitige Granaatappel uit Spanje of de variant met Groene Thee uit China? Aan jou de keus!

 

De doeltreffende werking van een antitranspirant is niet te vergelijken met die van een deodorant.

Voor degenen die een goede antitranspirant zoeken, biedt Yves Rocher de keus uit vier geurvarianten: Lotusbloem uit Laos, Katoenplant uit India, Lavandin uit de Provence en Limoen uit Mexico.

Maar omdat we altijd voorzichtig zijn en omdat we de veiligheid van onze producten te allen tijde moeten kunnen garanderen, adviseren wij om ook onze antitranspirantformules niet aan te brengen op een geïrriteerde of beschadigde huid, zoals na het scheren of epileren. Wij raden je aan om in ieder geval 24 uur te wachten met het aanbrengen van een antitranspirant.

Maar daar blijft het niet bij...

Om wij altijd willen blijven innoveren, werken de onderzoekers van onze afdeling Research & Innovatie hard aan de ontwikkeling van alternatieve werkstoffen die gegarandeerd veilig en net zo doeltreffend zijn!

Wij hebben ons dan ook ten doel gesteld om vanaf 2020 helemaal geen antitranspirantproducten met aluminiumzouten meer te verkopen.

Delen