Terug
december 2017

Feestelijk hoofdgerecht

Gekaramelliseerde eendenfilet met peer en rode uien

sowimage

Ingrediënten

  • 2 eendenfilets
  • 2 peren
  • 4 grote rode uien
  • 1 teentje knoflook
  • Een beetje honing
  • Een mooi takje
  • verse tijm
  • 20 g boter
  • 1 eetlepel
  • balsamicoazijn

1/ Snijd de uien fijn en plet het teentje knoflook. Fruit de knoflook en de tijm op laag vuur in een koekenpan met boter. Voeg de uien en peper en zout toe en breng aan de kook.

2/ Was en schil de peer. Snijd hem in blokjes van een halve centimeter dik.

3/ Zodra de uien tot moes zijn gekookt, de pan van het vuur nemen en de perenstaafjes erdoorheen roeren.

4/ Snijd de huid van de eendenfilets in en braad ze in een koekenpan aan op de huid. Haal de filets uit de pan en schep het vet af. Smeer de huidzijde van de eendenfilets in met honing. Laat de huidzijde van de eendenfilets karamelliseren, keer ze dan om, dek ze af, haal ze van het vuur en laat ze ongeveer 6 minuten staan.

5/ Haal de eendenfilets uit de pan. Bak in het achterblijvende kookvocht een eetlepel van de moes van rode uien en peren. Blus af met de azijn, leng aan met het kookvocht, laat even koken en mix het dan.

6/ Maak een bord op met een beetje moes van uien en peren, de eendenfilets en rode uien-puree.

Tip van de chef: je eendenfilet zal nog beter smaken als je er een toefje spinazie met boter aan toevoegt.

Deel gerust je allerlekkerste creaties voor kerst met ons!

Delen