Terug

Parabenen, wat zijn dat?

Wat zijn dat, parabenen? En waarom worden die in cosmetica gebruikt?

Parabenen zijn een familie van conserveringsmiddelen die worden gebruikt om cosmeticaproducten en voedingsmiddelen te beschermen tegen bacterievorming. Ze zijn er dus voor je veiligheid.

Als ze er zijn voor mijn veiligheid, waarom zijn ze dan zo omstreden?

Je moet eerst weten dat er verschillende soorten parabenen bestaan en dat niet alle parabenen voor problemen zorgen. Sommige zijn door de gezondheidsinstanties veilig verklaard, van andere bestaat echter het vermoeden dat ze de hormoonhuishouding en dus het hormonale evenwicht verstoren.

sowimage

Dus, wat doen we? Gebruiken of niet gebruiken?

Omdat we bij Yves Rocher wetenschappelijke ontwikkelingen op de voet volgen en omdat de veiligheid van onze klanten echt op de eerste plaats komt, heeft dit onderwerp al heel lang onze aandacht (al toen jij er nog nooit van had gehoord!). Daarom zijn we in 2011 uit preventief oogpunt begonnen om alternatieven te zoeken voor het verlengen van de houdbaarheid van onze formules. We zijn er dan ook trots op dat tegenwoordig meer dan 97% van onze producten geen parabenen bevatten.

 

Hoe we dat voor elkaar hebben gekregen?

Dat is eenvoudig, er zijn namelijk twee opties:
- Voor sommige producten zijn parabenen helemaal niet nodig, zoals parfum, eau de toilette, lipstick, nagellak en bepaalde vette crèmes... dus daar doen we ze niet meer in!
- Voor de andere producten hebben we alternatieve manieren van conserveren gevonden die net zo goed werken. Zo zijn sorbinezuur, kaliumsorbaat en natriumbenzoaat goedgekeurde conserveringsmiddelen voor gebruik in met name biologisch gecertificeerde producten.

sowimage

Goed, 97% van de producten bevatten geen parabenen, maar de resterende 3% dan?

Ja, wat doen jullie eigenlijk met die resterende 3%? Daar zijn we mee bezig! En we werken er hard aan om veilige alternatieven te vinden. Maar zolang we geen betrouwbaar, doeltreffend en veilig alternatief hebben gevonden, gebruiken we van de toegestane parabenen precies de dosis die nodig is om het product te conserveren én jouw veiligheid te garanderen. Niet meer en niet minder! En geloof ons, het is beter om die paar producten goed te conserveren dan om met slecht geconserveerde producten het risico op wezenlijke huidproblemen te lopen...

En omdat we voortdurend werken aan verbetering, verbinden we ons ertoe dat we in 2020 voor al onze producten een alternatief gevonden zullen hebben!

Delen