Terug

Plantaardige of minerale oliën?

sowimage

Waarom zou je in cosmetica minerale oliën gebruiken?

Minerale oliën en wassen hebben interessante eigenschappen: doordat ze niet-reactief zijn, blijven ze op het huidoppervlak liggen zonder in de huidlagen door te dringen en ze vormen een beschermlaagje op de huid. Bovendien zijn deze oliën volledig stabiel, waardoor ze ook na langere tijd nog hun werking hebben.

Zijn ze natuurlijk?

In hun oorsprong zijn mineralen, net als planten, natuurlijke producten. Minerale oliën worden echter verkregen door complexe chemische en fysische processen die hun structuur veranderen. Ze worden daarom niet meer beschouwd als natuurlijke ingrediënten maar als synthetische ingrediënten.

Ze kunnen worden verdeeld in twee groepen:

  • vloeibare minerale olie, dat in de ingrediëntenlijsten ook wel 'mineral oil' of 'paraffinum liquidum' wordt genoemd
  • van een fossiele bron afkomstige, afgeleide vormen die zowel vloeibaar als vast kunnen zijn, zoals wassen
sowimage

Waarom prefereert Yves Rocher natuurlijke olie boven minerale olie?

Minerale oliën beschikken wel over handige eigenschappen, maar ze zijn afkomstig van niet-hernieuwbare bronnen en ze zijn niet gemakkelijk biologisch afbreekbaar.

Plantaardige oliën of wassen (kokos, macadamia, jojoba, zoete amandel, enz.) daarentegen:

  • zijn gemakkelijk biologisch afbreekbaar,
  • hebben interessante voedende eigenschappen,
  • worden beter opgenomen door de huid omdat ze natuurlijk zijn

Omdat wij onze impact op het milieu zoveel mogelijk willen beperken en onze klanten steeds natuurlijkere formules willen bieden, hebben plantaardige oliën onze voorkeur.

We doen er alles aan om het gebruik van minerale oliën en wassen in onze producten te beperken:

  1. Voor onze producten die met water moeten worden afgespoeld en die weer in de natuur terechtkomen, gebruiken we geen minerale oliën of wassen, omdat ze niet gemakkelijk afbreekbaar zijn.
  1. We zijn erin geslaagd om alle minerale oliën en wassen in onze handverzorgingsproducten te vervangen door plantaardige oliën en wassen.
  1. Wat betreft de gezichtsverzorging zijn we al zover dat al onze producten geen minerale olie (paraffinum liquidum) meer bevatten. In veel productlijnen hebben we alle minerale oliën en wassen kunnen vervangen door plantaardige oliën (RICHE CREME, ELIXIR JEUNESSE, PURE CALMILLE, enz.).
  1. We zijn ook bezig om dit vervangingsproces door te voeren in onze make-upproducten, maar dat is niet eenvoudig. Minerale oliën spelen namelijk een sleutelrol in de doeltreffendheid van deze producten: doordat de oliën zorgen voor een laagje op het huidoppervlak, blijft de make-up lang zitten. Hoewel plantaardige oliën heel interessant zijn vanwege hun voedende eigenschappen, kunnen ze helaas nog niet zorgen voor een resultaat dat net zo lang houdt.

Conclusie:

Of we slagen erin om de minerale oliën helemaal achterwege te laten, zonder dat dit ten koste gaat van de doeltreffendheid van het product, of we verminderen de hoeveelheid minerale oliën met behoud van de doeltreffendheid van het product.

Delen