Terug

Terre de Femmes 2019

Met de milieuprijs Terre de Femmes strijdt de Fondation Yves Rocher al sinds 2001 voor een beter milieu en beloonde het al 400 vrouwen uit 50 landen. Ontdek hier de winnaressen van 2019! Alle kandidaten zetten zich in voor het milieu, werken actief mee aan duurzame ontwikkeling en dragen hun steentje bij aan een solidaire ecologie voor meer biodiversiteit. We stellen je graag voor aan de winnaressen van 2019!

sowimage Back to Life

CENTRAAL-EUROPA: Stella Deetjen

Sinds 2009 zet Stella zich in voor de bescherming van het milieu en het behoud van waardevolle ecosystemen en habitats in Nepal. In haar strijd tegen ontbossing en armoede helpt ze het duurzame bosbeheer te verbeteren door het gebruik van schone en hernieuwbare energie te stimuleren. Samen met de lokale bevolking (etnische minderheden) beschermt ze de habitats tegen plastic afval en tracht ze de jongere generaties te sensibiliseren.

 

SPANJE: Leticia Lopez

Met de Fondation Acompartir slaat Leticia sinds 2013 een brug tussen bedrijven en sociale instanties. Hiervoor ontwikkelde ze een technologisch en logistiek platform dat de commerciële wereld verbindt met de non-profitsector.

Dankzij deze non-foodbank worden er bovendien minder onverkochte producten vernietigd en verbeteren de leefomstandigheden van de mensen die buiten de maatschappij staan.

sowimage Amancebo
sowimage WilfriedDesveaux

FRANKRIJK : Marion CHAYGNEAUD-DUPUY

Op meer dan 8.000 meter hoogte leidt Marion een actie waarbij de Tibetaanse helling van de Mount Everest na 30 jaar expedities eindelijk schoongemaakt wordt. In amper drie jaar tijd slaagde deze jonge vrouw erin om 8,5 ton afval te verwijderen, of driekwart van het totale afval op grote hoogte. Deze manier van afvalbeheer heeft ze ook voor de langere termijn ontwikkeld door alpinisten en gidsen te sensibiliseren ... voor het behoud van het ecosysteem.

 

sowimage Pini

ITALIË : Debora Rizzetto

Met de hulp van steden, overheden en de lokale bevolking tracht Debora het milieu te vrijwaren en te beschermen. Zo maakt ze gebruik van biosurveillance om het leefgebied van de bijen in stand te houden. Met honingbloemen creëert ze bovendien heuse oases waar bijen en andere insecten zich kunnen voortplanten.

 

sowimage @Rguerrero

MEXICO : Yariely del Rocío BALAM BALLOTE

Met een diploma van de universiteit van Yucatán op zak ontwikkelde Yariely een opleidingsprogramma voor vrouwen. Door middel van workshops wordt de lokale kennis van de Mayagemeenschap over het gebruik van de beschermde ‘angelloze bijen’ doorgegeven.

PORTUGAL : Eunice MAIA

Strijden tegen voedselverspilling en afvalproductie, dat is de uitdaging van Eunice. In Lissabon probeert ze duurzaam en bewust consumeren onder de aandacht te brengen. Daartoe opende ze de eerste winkel van Portugal, en één van de eerste winkels in Europa en de rest van de wereld, die uitsluitend bulkgoederen zonder verpakking verkoopt. Je vindt er 100% biologische producten zonder ggo’s, die met respect voor het milieu en de seizoenen geteeld worden.

sowimage ©Gfigueiredo
sowimage

 

RUSLAND : Natalya EREMEEVA

Natalya lanceerde een herbebossingsproject in Rusland. In het hele land worden opnieuw bomen geplant op plaatsen die lijden onder menselijke nalatigheid, illegale ontbossing en bosbranden.

 MAROKKO : Nawal IBN El FADIL

Nawal richtte een ecologische, moduleerbare en reproduceerbare stadsboerderij op in de buurt van Casablanca. Met deze ‘grondloze’ teelt wordt er veel minder water en insecticides gebruikt en krijgen de gewassen meer ruimte. Ook op sociaal-economisch en milieuvlak is dit project erg belangrijk, want het biedt jonge meisjes en vrouwen uit de provincie Médiouna de mogelijkheid om opleidingen in nieuwe teelttechnieken te volgen.

OEKRAÏNE : Anna PROKAEVA

Journaliste Anna zet alles op alles om van de Oekraïense stad Charkov een ‘zero waste’-stad te maken. Daarvoor houdt ze sensibiliseringscampagnes voor het grote publiek (voor een radicale ommezwaai mikt ze op de steun van 10% van de inwoners), lanceerde ze het EcoHub-platform, richtte ze met de hulp van verpakkingsproducenten sorteerplaatsen op én stimuleert ze de werkgelegenheid voor vrouwen op het platteland. Daarnaast probeert ze een ecologische levensstijl weer hip te maken.

TURKIJE : Gülsüm AKIN ÇITIR

Gülsüm leidt een proefproject dat eerst op de berg Ida in Edremit en daarna in het hele land uitgerold zal worden. Door de akkers als vanouds in te zaaien, moet de biodiversiteit in dit gebied gevrijwaard en vergroot worden. Daarnaast wordt er geitenkaas geproduceerd, waarmee Gülsüm andere vrouwen helpt financieel onafhankelijk te worden. Tot slot organiseert Gülsüm ook workshops voor de stadsbewoners om hen te sensibiliseren en de lokale economie en het gastronomische toerisme te steunen.

Elke winnares ontvangt een financiële tegemoetkoming van haar land, maar slechts één van hen maakt kans op de hoofdprijs van 10.000 euro. De milieuprijs Terre de Femmes wordt uitgereikt tijdens de internationale Terre de Femmes-ceremonie in Parijs.

Wie is jouw favoriete kandidate?

Delen