Terug

Zonder siliconen: het milieu is ons dankbaar!

sowimage

Waarom worden siliconen in cosmetica gebruikt?

Siliconen hebben de interessante eigenschap dat ze niet-reactief zijn en op het huidoppervlak blijven. Ze dringen niet door in de huidlagen en zorgen voor dat zijdezachte gevoel waar vrouwen zo van houden.

Al naargelang de complexiteit van hun structuur kunnen ze verschillende eigenschappen hebben:

  • De niet-volatiele siliconen zorgen ervoor dat een product gemakkelijk kan worden aangebracht dankzij een gladmakend effect. Dit wordt in het bijzonder fijn gevonden bij verzorgingsproducten of make-up.
  • De volatiele siliconen zorgen voor een droog gevoel en voorkomen bij het aanbrengen dat het verzorgingsproduct of de make-up vettig of kleverig aanvoelt.

 

sowimage

Zijn siliconen natuurlijk?

Siliconen zijn ingrediënten die bestaan uit min of meer complexe verbindingen van silicium en zuurstof. Silicium wordt verkregen uit siliciumdioxide, een van oorsprong natuurlijk mineraal dat voor meer dan 60% van de aardkorst beslaat. In de basis zijn siliconen dus een mineraal en maken daarom deel uit van de natuur.

Echter, om siliconen te verkrijgen uit siliciumdioxide en zuurstof zijn complexe, fysische en chemische processen nodig. Siliconen worden daarom niet meer beschouwd als natuurlijke ingrediënten maar als synthetische ingrediënten.

 

Waarom hebben we bij Yves Rocher besloten om het gebruik van siliconen in onze producten te beperken?

Ondanks de interessante eigenschappen zijn siliconen synthetische ingrediënten die moeilijk biologisch afbreekbaar zijn.

Onze wens is om het milieu te respecteren en onze klanten steeds natuurlijkere formules te bieden. Hierin hebben we de laatste jaren vooruitgang geboekt door het gebruik van siliconen in onze productformules te beperken.

 

We doen er alles aan om het gebruik van siliconen in onze producten te beperken:

  1. Sinds 2010 zijn wij de eerste geweest die geen siliconen meer gebruiken in haarproducten omdat siliconen moeilijk biologisch afbreekbaar zijn.
  1. Er worden geen siliconen meer gebruikt bij nieuw ontwikkelde bad- en doucheproducten en/of mousserende producten die met water moeten worden afgespoeld.
  1. Bij de overige productcategorieën die niet met water hoeven te worden afgespoeld, spelen siliconen een belangrijke rol in de doeltreffendheid en zintuiglijkheid van de producten. Ze zorgen ervoor dat het product gemakkelijk kan worden aangebracht en geven een zijdezacht gevoel (lipsticks, foundation …). Desondanks blijven onze onderzoekers doorgaan met ze te vervangen door van oorsprong natuurlijke ingrediënten of ze te beperken waarbij het performanceniveau dat de klanten van ons verwachten, gehandhaafd blijft.

Zo zijn we er bijvoorbeeld in geslaagd om in onze handproducten en de productlijn PURE CALMILLE siliconen te vervangen door van oorsprong natuurlijke volatiele oliën, waarbij de zintuiglijkheid en doeltreffendheid van de producten hetzelfde is gebleven.

 

Wist je dat...?

Yves Rocher meet op wetenschappelijke wijze de afbreekbaarheid van alle nieuw ontwikkelende bad- en doucheproducten en/of mousserende producten en brengt alleen producten op de markt die gemakkelijk biologisch afbreekbaar zijn.

Delen