Agave

PLANTKUNDE

LATIJNSE BENAMING

Agave tequilana

VOLKSBENAMING

Blauwe agave

FAMILIE
Agavaceae

HERKOMST
Van het zuiden van de Verenigde Staten tot de tropische gebieden van Zuid-Amerika.

DE GENIALITEIT VAN HET PLANTENRIJK - AANPASSINGSVERMOGEN

Dwarsdoorsnede van agavebladeren © Fotolaboratorium - Groep Rocher

DE OORSPRONG VAN ONZE PLANT

Het extract dat in de laboratoria van Yves Rocher gebruikt wordt, is afkomstig van biologische agavekwekerijen in de staten Jalisco, Zacatecas, Nayarit en Sinaloa in het westen van Mexico. De agave moet 8 tot 12 jaar groeien voordat er geoogst kan worden. In die periode besteden de boeren of 'jimadores' veel zorg en aandacht aan de planten om hun groei te bevorderen. In deze groeiperiode vult de kern van de plant zich langzaam met suikers, waardoor de plant zichzelf steeds beter kan verweren tegen uitdroging. Als het suikergehalte zijn hoogtepunt bereikt, worden de bladeren verwijderd en wordt het middelste deel, dat vanwege de gelijkenis met de ananas 'piña' genoemd wordt (piña is Spaans voor ananas), geoogst.

Microscopische weergave van een dwarsdoorsnede van agavebladeren © Fotolaboratorium - Groep Rocher

DE GENIALITEIT VAN HET PLANTENRIJK - AANPASSINGSVERMOGEN

Doordat de agave zich heeft aangepast aan droge, dorre klimaatomstandigheden, beschikt ze over het 'bewonderenswaardige' (daar komt ook haar mythologische naam vandaan) vermogen om suikers als reserve op te slaan in haar vlezige stam. Zo bestaat de Agave tequilana W. cv azul, in de volksmond blauwe agave geheten, voor meer dan 60% uit suikers! Deze moleculen behoren tot de familie van de osmolyten en zijn in staat het water in de cellen vast te houden, zodat het niet kan verdampen en de plant zelfs bij een droog klimaat kan overleven!

ONS EXTRACT

Een normale huid bestaat voor ongeveer 70% uit water. De balans tussen vochtverlies en vochttoevoer kan door allerhande oorzaken verstoord raken. Het gevolg is dan dat de huid uitdroogt.(...)

Na uitvoerige bestudering van het ruwe plantensap, dat de basis vormt voor het water en de mineralen waarmee planten zich voeden, hebben onze onderzoekers voor Plantaardige Cosmetica® agave geselecteerd. Uit de vers geoogste 'piñas' wordt middels een natuurlijk extractieprocedé het blauwe-agavesap verkregen dat rijk is aan osmolyten. De werking van dit sap is bewezen, want zoals het de plant behoedt voor vochtverlies, zo beschermt het ook de huidcellen tegen uitdroging*!(...) De formules van onze productlijn Hydra Végétal bevatten een exclusieve combinatie van blauwe-agavesap en ahornsap uit Canada. Beide plantensappen hebben een vochtvasthoudende werking en bevatten een ideale samenstelling aan oligosachariden, mineralen en osmolyten, waardoor ze de huid doeltreffend beschermen tegen vochtverlies**.
Doordat de huid intensief en langdurig gehydrateerd** wordt, straalt ze van gezondheid en schoonheid!

*in vitro getest

**in vivo getest

ZIE OOK