Arnica

PLANTKUNDE

LATIJNSE BENAMING

Arnica chamissonis

VOLKSBENAMING

Arnica, valkruid, wolverlei

FAMILIE
Asteraceae

HERKOMST
Noord-Amerika

DE GENIALITEIT VAN HET PLANTENRIJK - VERLEIDING

Weergave van de buisbloempjes aan het oppervlak van de arnicabloem © Fotolaboratorium - Groep Rocher

DE OORSPRONG VAN ONZE PLANT

Onze Arnica Chamissonis wordt biologisch geteeld op onze teeltgronden in La Gacilly, Bretagne, de bakermat van het merk Yves Rocher.

Dankzij de nauwe samenwerking tussen ons landbouwkundig centrum en onze onderzoekers voor Plantaardige Cosmetica® hebben wij het teelttraject kunnen optimaliseren: de herkomst van de zaden en het oogststadium zijn nauwkeurig vastgesteld, zodat het ideale gehalte werkzame stof kan worden verkregen, waarmee de complete kracht van arnica op de huid kan worden overgebracht. En dat alles terwijl de natuur en de biodiversiteit gerespecteerd worden. De arnica wordt in april geplant en eind juni geoogst, waarna de bloemen direct gedroogd worden volgens een specifiek proces waarbij alle intrinsieke eigenschappen van de plant behouden blijven.(...)Waarom is gekozen voor de Arnica Chamissonis? De Arnica Montana, die van oorsprong voorkomt op de bergweiden van het Zwarte Woud, is een erg gewilde medicinale plant en wordt daarom met uitsterven bedreigd. Om deze bedreigde soort te beschermen heeft Yves Rocher er al in 1983 voor gekozen te experimenteren met de teelt van een andere soort die over gelijkwaardige eigenschappen beschikt. En met succes: de Arnica Chamissonis wordt nu op onze velden in La Gacilly geteeld.

Arnica wordt in een droger gelegd, La Gacilly, Frankrijk © Dominique Rolland

DE GENIALITEIT VAN HET PLANTENRIJK - VERLEIDING

De arnicaplant heeft samengestelde bloemen: wat op het eerste gezicht één bloem lijkt, is eigenlijk een groepje kleinere bloempjes! De gele 'bloemblaadjes' die we zien, zijn in werkelijkheid afzonderlijke, tongvormige bloemen. En omdat ze zelf infertiel zijn, dienen de bloemen uitsluitend om insecten naar de bloembodem te lokken. Met een microscoop is te zien dat die bloembodem bestaat uit een heleboel buisbloempjes. Die zijn wel vruchtbaar en bovendien hermafrodiet (zowel mannelijk als vrouwelijk). De bevruchting vindt plaats via pollen van een andere arnicaplant, ofwel via bestuiving door insecten, wat de genetische vermenging ten goede komt. En desnoods doet de plant het zelf door middel van zelfbevruchting!

ONS EXTRACT

Net als uw gezicht worden ook uw handen veelvuldig blootgesteld aan allerlei stressfactoren: vervuiling, kou, zon? Hierdoor raakt de huid beschadigd: ze verliest haar soepelheid, voelt ruw en oncomfortabel aan en verliest haar glans.

In de kern van de Arnica Chamissonis hebben onze onderzoekers voor Plantaardige Cosmetica® de twee overheersende plantaardige moleculen geïdentificeerd: luteoline en chlorogeenzuur. De moleculen behoren tot de familie van de polyfenolen die erom bekend staan dat ze de plant beschermen tegen schadelijke invloeden van buitenaf. Met een mengsel van natuurlijke oplosmiddelen (water en alcohol) worden de luteoline- en chlorogeenzuurmoleculen uit de bloemhoofdjes van de Arnica geëxtraheerd. De combinatie van deze twee moleculen maakt dat ons extract zo’n doeltreffende beschermende werking heeft.

In onze productlijn Handverzorging wordt arnica gecombineerd met andere werkzame bestanddelen, waardoor de huid nog beter beschermd wordt. De handen worden gladder, zachter en voelen prettiger* aan.

*in vivo getest

ARNICA IN ONZE PRODUCTEN

ZIE OOK