Baikalglidkruid

PLANTKUNDE

LATIJNSE BENAMING

Scutellaria baicalensis

VOLKSBENAMING

Baikalglidkruid, Huang-Qin

FAMILIE
Lamiaceae

HERKOMST
Noordoosten van China, Mongolië, Siberië, Japan en Korea

DE GENIALITEIT VAN HET PLANTENRIJK - ARCHITECTUUR

Weergave autofluorescentie van het vaatnetwerk aan de binnenzijde van een glidkruidwortel (Scutellaria baicalensis). ©Fotolaboratorium - Groep Rocher

DE OORSPRONG VAN ONZE PLANT

Wild glidkruid kent ook vele toepassingen in de Chinese geneeskunst. Om het gebruik van de wilde plant niet nog intensiever te maken, heeft Yves Rocher gekozen voor een kweekvariant

die rond het dorpje Anguo in de Chinese provincie Hebei (ten zuidwesten van Peking) geteeld wordt. Anderhalf jaar na het inzaaien worden de planten in november geoogst en worden de wortels door de boeren in de zon te drogen gelegd. Daarna worden ze schoongeborsteld om het stof te verwijderen en vervolgens ingepakt. Voordat de wortels naar Frankrijk verscheept worden, wordt de kwaliteit nauwgezet gecontroleerd, want aan alle eisen van Yves Rocher moet voldaan worden. Zo bevatten ze het juiste gehalte werkzame stoffen en zijn ze gegarandeerd vrij van pesticiden.

Histologische doorsnede van een glidkruidwortel (Scutellaria baicalensis). Weergave van het vaatnetwerk (rood gekleurd) ©Fotolaboratorium - Groep Rocher

DE GENIALITEIT VAN HET PLANTENRIJK - ARCHITECTUUR

Behalve dat de wortel als taak heeft de plant in de grond te verankeren, is hij door zijn architectuur ook in staat de directe omgeving te verkennen en te zoeken naar water en voedingsstoffen die hij uit de bodem kan opnemen, want die heeft de plant nodig om te kunnen groeien.

Het glidkruid dat afkomstig is van het Baikalmeer, beschikt over een dikke basiswortel met een groot oppervlak, waardoor er veel stoffen kunnen worden uitgewisseld tussen plant en bodem. Door zijn architectuur kan de Baikalglidwortel die uitwisselingen met de omgeving reguleren. En dat geldt ook voor de huid, waar glidkruid de kwaliteit en kwantiteit controleert van alles wat door de huid wordt opgenomen (water en minerale zouten) en afgescheiden (afvalstoffen, ongewenste elementen).

ONS EXTRACT

De problemen waarmee een vette huid te maken krijgt, zijn talrijk: doffe teint, glimmende huid en soms ook uitdroging. Glidkruidpoeder wordt al van oudsher in de Chinese geneeskunst gebruikt om overmatige talgafscheiding als gevolg van verstoringen in het lichaam tegen te gaan en de balans weer te herstellen.

De onderzoekers voor Plantaardige Cosmetica® van Yves Rocher hebben daarom uitvoerig onderzoek gedaan naar de samenstelling van glidkruidwortel en naar methoden om deze op een milieuvriendelijke manier te extraheren uit de wortels en zo een 100% plantaardige werkstof te verkrijgen: baikalpoeder. De doeltreffende werking van dit poeder berust op de grote, gecontroleerde hoeveelheden baicaline en baicaleine die het bevat. Doeltreffendheidstests hebben (...) de voordelen van dit extract aangetoond: het helpt overmatige talg te reguleren (in vitro en in vivo tests) en bevordert tegelijkertijd de zuurstoftoevoer, waardoor de teint er beter uit gaat zien (in vitro tests). Baikalpoeder wordt toegevoegd aan de formules van de productlijn Sebo Végétal om de gecombineerde tot vette huid te zuiveren en de teint te matteren. Als de overtollige talg verwijderd is, kan de huid weer vrij ademen en blijft ze de hele dag mooi en fris.

BAIKALGLIDKRUID IN ONZE PRODUCTEN

ZIE OOK