Korenbloem

PLANTKUNDE

LATIJNSE BENAMING

Centaurea cyanus

VOLKSBENAMING

(Wilde/blauwe) korenbloem

FAMILIE
Asteraceae

HERKOMST
Europa en Azië

DE GENIALITEIT VAN HET PLANTENRIJK - VERLEIDING

Macroscopische weergave van het oppervlak van een korenbloem (Centaurea cyanus) ©Fotolaboratorium - Groep Rocher

DE OORSPRONG VAN ONZE PLANT

Dit kleine, blauwe bloempje dat zijn naam zoveel eer aandoet, is één van de laatste ontdekkingen van Yves Rocher.

De korenbloem wordt sinds de jaren 90 in La Gacilly geteeld. Voordat de korenbloemen ingezaaid kunnen worden, moet de bodem eerst voorbereid worden op de lente: de resten van de vorige teelt worden vermalen en als voeding in de grond verwerkt. De korenbloem bloeit vervolgens in juli en augustus. Deze kwetsbare korenbloem mag volgens de richtlijnen voor wisselbouw slechts één keer per drie jaar op hetzelfde perceel worden ingezaaid. Omdat ook het oogsten een delicaat werkje is, worden de bloemen met de hand geplukt. Een uitgelezen kans voor studenten die 's zomers bij Yves Rocher werken om kennis te maken met het universum van ons merk!

Handmatige pluk van de korenbloem, La Gacilly, Frankrijk.

DE GENIALITEIT VAN HET PLANTENRIJK - VERLEIDING

GENIAAL IN VERLEIDEN

Waarom is de korenbloem blauw? Om te kunnen verleiden!

Net als andere planten heeft de korenbloem insecten nodig om zich te kunnen voortplanten. Voor het aantrekken van die bestuivers heeft de korenbloem een sterke troef: haar opvallende, blauwe bloem die de plant goed zichtbaar maakt. Na een bezoek aan de bloem transporteren de insecten het stuifmeel van de ene naar de andere plant. Behalve hun blauwe kleur hebben korenbloemen nog meer sterke punten. De kleine bloempjes bijvoorbeeld, die in korfjes groeien (waardoor ze één grote bloem lijken) en niet exact gelijktijdig bloeien. Zo blijft de 'bloem' enkele dagen in bloei en verhoogt de kans dat ze door insecten bezocht wordt.

ONS EXTRACT

Wit of grijs wordend haar heeft de neiging te vergelen. Om dit tegen te gaan maken de laboratoria van Yves Rocher gebruik van de kleurrijke korenbloem.

De bloemen worden voorzichtig met de hand geplukt en vervolgens gedroogd. Ze zijn zeer rijk aan natuurlijke kleurstoffen die anthocyanen genoemd worden. Het extract dat uit de bloemen verkregen wordt, wordt verwerkt in de Glansshampoo voor grijs en wit haar van Yves Rocher en zorgt ervoor dat wit of grijs haar weer gaat stralen. Ook voor een andere uitdaging doen de onderzoekers van Yves Rocher een beroep op de korenbloem: het verwijderen van make-up zonder de huid of de ogen te irriteren. Voor deze toepassing (...)worden de bloeiende toppen (bloemen, bladeren en stengels) van de korenbloem machinaal geoogst, gedroogd en vervolgens gedestilleerd. Het bloemenwater dat hierbij verkregen wordt, heeft een kalmerende werking en wordt om die reden verwerkt in de producten van Pur Bleuet die onder oogheelkundig toezicht getest zijn. Zo kan oogmake-up op milde wijze worden verwijderd!

KORENBLOEM IN ONZE PRODUCTEN

ZIE OOK