Lavendel

PLANTKUNDE

LATIJNSE BENAMING

Lavandula angustifolia

VOLKSBENAMING

Echte lavendel, gewone lavendel

FAMILIE
Lamiaceae

HERKOMST
Middellandse Zeegebied

DE GENIALITEIT VAN HET PLANTENRIJK - VERLEIDING

Lavendelhalm

DE OORSPRONG VAN ONZE PLANT

De lavendel die in onze laboratoria gebruikt wordt, wordt biologisch geteeld door lokale familiebedrijven in het zuidoosten van Frankrijk. Hier worden de Provençaalse tradities en vakkennis op het gebied van lavendelteelt voortgezet. Het moment dat de bloemen beginnen te verschrompelen, markeert het begin van de oogsttijd. Meestal worden de lavendelhalmen eind juni, begin juli machinaal geoogst. De oogsttijd duurt drie tot vier weken. Daarna neemt de hoeveelheid essentiële olie in de bloemen af. Lavendel is een overblijvende plant die enkele jaren achtereen als vaste plant kan blijven staan.(...)
Pas na twee of drie jaar wordt de plant productief. Twee jaar na de eerste bloei bereikt het rendement zijn hoogtepunt, waarna de productiviteit weer langzaam afneemt. De lavendelvelden worden dan vernietigd en er wordt wisselbouw toegepast, zodat de bodem zich kan herstellen.

Lavendeloogst aan het begin van de zomer, Drôme, Frankrijk

DE GENIALITEIT VAN HET PLANTENRIJK - VERLEIDING

De kamferachtige geur van lavendel is eenvoudig te herkennen. Voor de mens, maar ook voor insecten! Voor de lavendel zelf is het vooral van belang dat insecten haar geur aantrekkelijk vinden. Zodra de bestuivende insecten, zoals bijen, naar de bloem gelokt zijn, verplaatsen ze de pollen automatisch van het ene deel van de bloem naar het andere (van de meeldraden naar de stamper) of van de ene plant naar de andere. Zo wordt de voortplanting van de lavendel veiliggesteld. Een voordeel van dit wonder der natuur is dat zowel vrouwen als mannen houden van producten met lavendelgeur.

ONS EXTRACT

Een druk leven, geluid en vervuiling vormen permanente stressfactoren. Daarom hebben de onderzoekers voor Plantaardige Cosmetica® van Yves Rocher een speciale lavendelsoort geselecteerd die van hoge kwaliteit is en rijk is aan essentiële olie: Lavandula angustifolia. Deze soort wordt al van oudsher geroemd om haar kalmerende en zuiverende werking.

Meteen nadat ze geoogst zijn, worden de lavendelhalmen in een alambic gedaan en worden ze(...)direct door onze partners gedestilleerd om de werkzame stoffen uit de lavendel te verkrijgen. Bij deze eeuwenoude techniek wordt stoom door de lavendel geleid, zodat de essentiële olie eruit onttrokken wordt. Als het mengsel van stoom en essentiële olie afkoelt, wordt het weer vloeibaar. Omdat de olie in koude toestand niet goed oplosbaar is, scheidt ze zich automatisch af van het water. Zo wordt enerzijds de essentiële olie opgevangen en anderzijds het bloemenwater van lavendel.
De essentiële olie en het bloemenwater van lavendel worden in de laboratoria van Yves Rocher verwerkt in de onze voetverzorgingsproducten en zijn het product van traditioneel vakmanschap en biologisch gecertificeerd. Een moment van pure ontspanning en zuiverheid.

LAVENDEL IN ONZE PRODUCTEN

ZIE OOK