Manna van de es

PLANTKUNDE

LATIJNSE BENAMING

Fraxinus ornus

VOLKSBENAMING

Pluim-es, Bloem-es, Manna-es

FAMILIE
Oleaceae

HERKOMST
Middellandse Zeegebied en met name Italië, Spanje en Libanon.

DE GENIALITEIT VAN HET PLANTENRIJK - LEVEN

Manna van de es wordt na de oogst in de zon te drogen gelegd, Sicilië

DE OORSPRONG VAN ONZE PLANT

De manna van de es die wij gebruiken, is het resultaat van een unieke samenwerking tussen de laboratoria van Yves Rocher, hun lokale partner en de traditionele producenten in het noorden van Sicilië. De plantages liggen verspreid over het gebied rond de steden Castelbuono en Pollina, in de provincie Palermo. De teelt van de es draagt bij aan de bescherming van het landschap.

De es begint na zes jaar manna te produceren en blijft dit circa twintig jaar doen. De oogst begint eind juni als de bladeren door de droogte hun glans beginnen te verliezen. In de schors van de boomstam wordt een inkeping gemaakt, waaruit het geraffineerde sap tevoorschijn komt. Dat loopt langs de stam naar beneden terwijl het in de zon langzaam kristalliseert en omgezet wordt in manna. De manna wordt met de hand geoogst en vervolgens in de zon gedroogd. De hoeveelheid manna en de snelheid waarmee het uit de boom sijpelt, zijn afhankelijk van het klimaat en nemen vanaf september sterk af, wat ook het einde van de oogsttijd betekent.
In de jaren ?50 was de productie van het manna van de es nagenoeg verdwenen. Door het opzetten van deze productieketen helpt het merk Yves Rocher het traditionele Siciliaanse vakmanschap en de bijbehorende landschappen in stand te houden.

Oogst van het manna van de es, Sicilië

DE GENIALITEIT VAN HET PLANTENRIJK - LEVEN

De omstandigheden op Sicilië zijn zeer geschikt voor plantenteelt: een vruchtbare, vulkanische bodem en een zon die bijna altijd schijnt. Het enige en niet onbelangrijke nadeel is het gebrek aan water! De zomers zijn er zo extreem heet en droog, dat áls het een keer regent, bodemerosie vrij spel heeft en de kostbare voedingsstoffen worden weggespoeld door het regenwater. En juist op deze droge en voedingsarme grond groeit de essenboom het best. Wat het geheim van deze boom is? Zijn geraffineerde sap. Het sap heeft een unieke samenstelling en is rijk aan voedingsstoffen en osmolyten (moleculen die water vast kunnen houden), waardoor het de fysiologische werking van de boom veiligstelt en zijn weerstandsvermogen tegen droogte versterkt.

ONS EXTRACT

Lipiden zijn van nature op verschillende niveaus in de huid aanwezig en hun rol is van onschatbare waarde. Naarmate we ouder worden of onder invloed van bepaalde omgevingsfactoren, kan de natuurlijke synthese van lipiden afnemen. Door de lipidenafname wordt de huid gevoeliger voor schadelijke invloeden van buitenaf. Ze wordt erg droog, ruw, dof, soms schilferig en voelt oncomfortabel aan.

Het heeft onze onderzoekers voor Plantaardige Cosmetica® vijf jaar gekost om een extractie- en zuiveringsprocedé te ontwikkelen waarmee uit het manna van de es een geconcentreerd voedingsbommetje voor de huid verkregen kan worden. Dit concentraat stimuleert het natuurlijke voedingsmechanisme* van de huid van binnenuit, waardoor de huid ook zelf weer continu lipiden gaat aanmaken.
De exclusieve combinatie van lipiden en concentraat van essenextract die aan onze productlijn Nutritive Végétale wordt toegevoegd, draagt bij aan een gezonde voedingsbalans van de huid en zorgt dat de huid weer soepel, zacht en comfortabel aanvoelt**!

*in vitro getest

**in vivo getest

MANNA VAN DE ES IN ONZE PRODUCTEN

ZIE OOK