Siegesbeckia

PLANTKUNDE

LATIJNSE BENAMING

Sigesbeckia orientalis

VOLKSBENAMING

Hemels kruid, goddelijk kruid

FAMILIE
Asteraceae

HERKOMST
Oorspronkelijk uit India, veelvoorkomend in Zuidoost-Azië tot en met Australië, in Polynesië, La Réunion, Mauritius en Madagaskar.

DE GENIALITEIT VAN HET PLANTENRIJK - LEVEN

Confocaal microscopische observatie van het oppervlak van een Siegesbeckiablad (Siegesbeckia orientalis). Weergave van de organen die essentiële oliën afscheiden (groene bolletjes) ©Fotolaboratorium - Groep Rocher

DE OORSPRONG VAN ONZE PLANT

Op het hoofdeiland van Madagaskar groeit de Siegesbeckia orientalis op humusrijke grond.

Tussen de maanden april en juni bevat het blad de sterkste concentraties werkzame stoffen en daarom worden de bladeren meestal in deze periode geplukt. Het Siegesbeckiablad dat door Yves Rocher gebruikt wordt, is afkomstig van onze Malagassische partner in de regio Moramanga, ten oosten van de hoofdstad Antananarivo. Conform de richtlijnen van het Plantenhandvest van Yves Rocher, worden de bladeren geplukt en gedroogd volgens een strikt, streng gecontroleerd eisenpakket. De pluk gebeurt dan ook handmatig, zodat de plant niet beschadigd raakt en door kan blijven groeien. Eenmaal geplukt, worden de bladeren 6 dagen lang in de zon gedroogd. Om meer kennis over de plant te vergaren en haar beter te kunnen beschermen, financiert Yves Rocher een onderzoek naar de ecologie van de Siegesbeckia orientalis dat zij in samenwerking met haar Malagassische partner en de universiteit van Antananarivo uitvoert.

Macroscopische observatie van het uiteinde van een Siegesbeckiablad (Siegesbeckia orientalis) ©Fotolaboratorium - Groep Rocher

DE GENIALITEIT VAN HET PLANTENRIJK - LEVEN

De Siegesbeckiaplant doet haar Creoolse bijnaam 'Guéris-vite' (genees snel) zeker eer aan. De gomhars die de plant herbergt, is vooral rijk aan terpenen en moleculen uit de familie van de polyfenolen, die zorgen voor een helende en kalmerende werking. Als levenssap van de Siegesbeckiaplant is deze gomhars in staat de moleculen te verdelen die de plant nodig heeft onder omstandigheden die externe stress veroorzaken. Siegesbeckia heeft zich bewezen als een uitstekende oplossing voor het verzorgen van een beschadigde huid.

ONS EXTRACT

De huid is opgebouwd uit afzonderlijke compartimenten die ieder een specifieke taak hebben om de huid goed te laten functioneren. Net als planten, wordt ook de huid blootgesteld aan tal van externe factoren, zoals UV-straling, koude en vervuiling.

Dergelijke omgevingsstressfactoren die elkaar geregeld afwisselen, overstimuleren de huid en veroorzaken ontstekingsverschijnselen. Hierdoor wordt de huid gevoelig, reageert ze sneller en krijgt ze last van rode vlekjes, jeuk, een trekkerig gevoel, of voelt ze oncomfortabel aan. Om deze reacties tegen te gaan heeft men in de laboratoria van Yves Rocher gekozen voor Siegesbeckia die bekend staat om haar uitzonderlijke herstellende kracht. Door middel van N.A.T.-technologie (Natural Assimilation Technology) ontwikkelden de laboranten een sterk geconcentreerd, 100% natuurlijk en 100% plantaardig extract op basis van Siegesbeckiabladeren. Die technologie is tot stand gekomen in de eigen laboratoria van Yves Rocher en bevordert de opname van werkstoffen door de huid. In vitro tests hebben uitgewezen dat het extract een kalmerende, beschermende en regulerende uitwerking heeft op de huid. Het wordt verwerkt in de formules van de productlijn Sensitive Végétal om de klinische tekenen (rode vlekjes, trekkerig of verhit gevoel) tegen te gaan en de reactiviteit van de huid* te verminderen en dat is precies waar de gevoelige huid behoefte aan heeft.

*In vivo getest

SIEGESBECKIA IN ONZE PRODUCTEN

ZIE OOK