This action generated an error, probably on our side, you can reload this page and retry

Error reason : unknown

-10% EXTRA vanaf 25€* met de code 10EXTRA tem 18/07/2022
Yves Rocher
0
Terug

Allergieën, irritaties… hoe beperk ik die reacties?

Vraag je je af hoe onze experts allergische reacties en huidirritatie kunnen voorkomen bij het formuleren van jouw favoriete producten? Wees gerust, we vertellen je er alles over!

Allergie en irritatie: wat is het verschil?

Allergie en irritatie moet je zeker niet met elkaar verwarren!

Een allergie ontstaat bij contact met een molecule - het allergeen - en manifesteert zich pas later. De reactie kan op een veel groter oppervlak zichtbaar worden dan waar de huid in contact is geweest met het allergeen.

Irritatie is een gevolg van het gebruik van een cosmetisch product dat niet geschikt is voor je huidtype. De irritatie is direct merkbaar, maar beperkt zich tot de zone waar het product in contact is geweest met de huid.

Irritatie verdwijnt weer als je stopt met het gebruik van het betreffende product, terwijl de allergie vaak meer tijd nodig heeft om te genezen.

sowimage

Stap 1: ontwikkeling van de formule

De formuleringsfase van een product is cruciaal! Om het risico van allergische reacties te beperken voegen wij om te beginnen al geen grondstoffen aan onze formules toe waarvan bekend is dat ze een hoog allergeen potentieel hebben (en ja, die zijn berucht binnen de cosmeticawereld). In plaats daarvan kiezen wij voor ingrediënten die erom bekend staan dat ze geen allergeen karakter hebben.

Voor irritaties geldt hetzelfde verhaal. Bij de formuleontwikkeling van een product, sluiten wij al op voorhand alle ingrediënten uit waarvan we weten dat ze irritaties kunnen veroorzaken. Maar let wel, het is altijd een kwestie van de juiste dosering. Een ingrediënt kan irritatie veroorzaken bij een bepaalde dosering, maar niet bij de dosering die in de formule verwerkt is. Wij houden dus rekening met de concentraties van de ingrediënten in onze producten, maar letten natuurlijk ook op de algemene gebruiksinstructies. Wordt een product bijvoorbeeld als verzorging gebruikt, of wordt het direct weer afgespoeld (zoals een douchegel)?

De ontwikkelingsfase van een formule is dus essentieel, maar daar houdt onze verantwoordelijkheid nog niet op. Als de formule af is, wordt deze op allerlei manieren getest opveiligheid en huidverdraagzaamheid!

sowimage

Stap 2: de testfase!

Onze toxicologen beoordelen de veiligheid van ieder afzonderlijk ingrediënt. Vervolgens wordt iedere formule nog eens onder dermatologisch toezicht getest om te verifiëren of ook het eindproduct voldoet aan alle veiligheids- en huidverdraagzaamheidseisen.

Het testen van de huidverdraagzaamheid moet gebeuren tijdens de ontwikkeling van het product, rekening houdend met de formule, het gebruik en de doelgroep (bijvoorbeeld vrouwen met een gevoelige huid).

Wil je meer te weten komen over onze tests? In dit artikel lees je er alles over.

Maar er is nog meer! Via onze klantenservice houden we permanent toezicht op de veiligheid en huidverdraagzaamheid van onze producten dankzij de reacties die wij van onze klanten krijgen!

sowimage

Nulrisico bestaat helaas niet

Onze producten worden zodanig geformuleerd dat de risico's van allergische reacties en irritaties bij normaal gebruik van een product tot een minimum beperkt worden, maar het is helaas niet mogelijk om echt ieder risico uit te sluiten.

Allergieën zijn eigenlijk een beetje zoals Russische roulette... Het gebeurt zeer zelden en ze zijn per individu verschillend. Iedereen kan een allergie ontwikkelen voor een andere stof, en iedereen kan weer op een andere manier reageren of hetzelfde allergeen… en de ene reactie op een allergeen laat langer op zich wachten dan de andere.

Kortom, het maken van een risicoanalyse is allesbehalve eenvoudig. De meest effectieve manier om de risico's te beperken is en blijft om in ieder geval de ingrediënten te vermijden waarvan bekend is dat ze een hoog allergeen potentieel hebben!

Bij Yves Rocher

Omdat de veiligheid van onze producten uiteraard altijd voorop staat, worden al onze producten - stuk voor stuk - onderworpen aan een bijzonder streng test- en controletraject en dat geldt voor de hele levensduur van het product: vanaf de ontwikkeling van de formule, waarbij wij het gebruik van ingrediënten met een huidirriterend of sensibiliserend karakter al bij voorbaat uitsluiten, tot en met de keuze van het verpakkingsmateriaal en het moment dat het product bij jou thuis belandt

Delen