ajax error

This action generated an error, probably on our side, you can reload this page and retry

Error reason : unknown

Yves Rocher
0
Terug

Een kijkje achter de schermen bij onze parfumeurs

Aujourd'hui Capucine, responsable marketing parfum chez Yves Rocher nous parle de La Collection Eaux Fraîches et nous explique les coulisses de sa création !

Een kijkje in de keuken van de parfumeurs : 

Welke vakgebieden en expertises komen er zoal kijken bij het ontwikkelen van een parfum?

Er zijn in ieder geval heel veel mensen voor nodig!

Voor het creëren van parfums doen wij een beroep op een 'Parfumhuis' en voor deze Collectie betreft dat de firma Firmenich. Voor de ontwikkeling ervan hebben we onze eigen marketingafdeling die zich ontfermt over alle briefings en die alle fasen van het ontwikkelingstraject coördineert. Een greep uit de vele briefings die de revue passeren:

  • Olfactorische briefing aan het parfumhuis en bevestiging van het uiteindelijke parfum
  • Briefing over het design van de flacon en de verpakking aan het ontwerpbureau
  • Briefing over de formulering aan de R&I teams
  • Briefing aan de interne teams aangaande de technische en industriële ontwikkeling van het parfum

De creatie van deze Collectie is echt een collectief samenwerkingsproject! Alle interne afdelingen worden opgetrommeld: Ontwikkelingsexpertise, Productveiligheid, Registratiezaken, Juridische zaken, Retail en Communicatie… Ieder team heeft zijn eigen belangrijke taak!

sowimage

Wat zijn de belangrijkste stappen die doorlopen worden bij de creatie van een parfum?

 

sowimage

Il y a 4 étapes principales  :

  • De olfactorische briefing aan het Parfumhuis

Dit is een cruciale stap die voor rekening komt van de marketingafdeling: dit is noodzakelijk om het ontwikkelingsproces soepel te laten verlopen! Hierin wordt het raamwerk van een project vastgelegd: welk type parfum, welke geurfamilie, welke doelgroep, welk verhaal willen we vertellen…?

  • Het aanleveren van de toelichting op de briefing en de eerste creatieve processen van de parfumeurs

Voor een tiental ideeën wordt een 'klassiek' ontwikkelingsproject opgestart. Voor deze Collectie bijvoorbeeld, waren er ruim vijftig ideeën die beoordeeld moesten worden. De marketingafdeling heeft er daar drie of vier van geselecteerd.

  • Ontwikkeling van een plan van aanpak. Dit beslaat ongeveer één jaar tot het moment dat het parfum gebotteld wordt.

Eens per week komen de marketingafdeling, het team van het parfumlab en het Parfumhuis bij elkaar om de puntjes op de i te zetten en het parfum maximaal gebruiksplezier, karakter en natuurlijkheid mee te geven. Tijdens deze vergadering worden de inzendingen van de parfumeurs beoordeeld aan de hand van parfumteststrips. Die dragen we dan op de huid en vervolgens discussiëren we langdurig over de verschillende geurnoten. Iedere week weer is het met name de vraag uit welke natuurlijke grondstoffen de geurnoten bestaan. Verder vragen we ons af hoe hun aanwezigheid kan worden versterkt en of de grondstoffen wel echt afkomstig zijn van een traceerbare productieketen.

  • Test door een consumentenpanel.

Als we tevreden zijn over geurnoten die nog in ontwikkeling zijn, worden deze alvast uitgetest op een consumentenpanel. Op deze manier kunnen eventuele foutjes die nog niet eerder waren opgemerkt, nog gecorrigeerd worden en helpt het ons de geurnoot te kiezen die het best aansluit bij het verhaal dat wij met het parfum willen uitdragen.

In de natuur bestaan geen stereotypen, is er geen uniformiteit en is er geen ideaal waarnaar gestreefd moet worden. De natuur inspireert ons.

sowimage

Hoeveel tijd kost het om een parfum te creëren en een collectie te lanceren?

Gemiddeld duurt het creëren en ontwikkelen van een parfum zo'n twee jaar: vanaf het moment dat het idee ontstaat om het parfum te creëren tot en met de daadwerkelijke verhandeling van de geur. Aan deze Collectie is zelfs drie jaar lang met heel veel passie gewerkt!

Wat zijn jullie inspiratiebronnen?

Bij Yves Rocher laten we ons door de natuur inspireren. In de natuur bestaan geen stereotypen, is er geen uniformiteit en is er geen ideaal waarnaar gestreefd moet worden. De natuur is niets meer dan ervaringen en emoties.

Daarom geldt de natuur als startpunt voor al onze parfums.

sowimage

Over de Collectie:

Wat is het onderlinge verband tussen de verschillende parfums? Waarom spreken we van een 'Collectie'?

Wij hebben een Collectie gecreëerd van parfums die alle geïnspireerd zijn op de natuur. Ieder van deze geuren is een ervaring op zich en brengt afzonderlijke positieve emoties teweeg. Zo kun je de geur kiezen die bij je past!

Met deze Collectie willen we ons commitment ten aanzien van respect voor mens en milieu, nog meer kracht bijzetten. Iedere natuurlijke grondstof die wordt uitgelicht, wordt met zorg uitgekozen vanwege haar symboliek, kwaliteit, traceerbaarheid en natuurlijk ook vanwege haar olfactieve toevoeging aan de geursamenstelling!

Om onze impact op het milieu zo veel mogelijk te beperken, hebben we verpakkingen ontworpen die nog beter aansluiten bij de richtlijnen van ecodesign: de doppen zijn gemaakt van gerecycled plastic en de flacon en verpakking zijn volledig recyclebaar. En tot slot hebben we alles wat overbodig is, in de ban gedaan: onze formules bevatten geen kleurstoffen en geen BHT meer. Van BHT wordt namelijk vermoed dat het de hormoonhuishouding zou kunnen ontregelen.

Waarom is besloten de productlijn Eaux fraîches te vernieuwen?

Un Matin au Jardin is in een nieuw jasje gestoken en heet voortaan Eaux fraîches. De nieuwe formules zijn nog natuurlijker en milieuvriendelijker! Nog natuurlijkere formules, geen gebruik meer van kleurstoffen en BHT, een nog meer ecodesign verpakking… En toch is de olfactieve schoonheid van het originele parfum volledig intact gebleven! De liefhebbers hebben dus nog steeds hun vertrouwde eau de toilette, maar nu in een nog milieuvriendelijkere versie.

 

 

Bent u niet bang dat sommige vrouwen teleurgesteld zullen zijn, omdat ze hun favoriete parfum niet meer kunnen vinden?

Klanten van wie het vaste parfum uit ons assortiment verdwijnt, krijgen een unieke kans aangeboden om hun favoriete geur nog een laatste keer aan te schaffen met een aanzienlijke korting. En dan wordt er plaats vrijgemaakt voor een nieuw product! Wij zijn ervan overtuigd dat onze klanten aangenaam verrast zullen zijn door deze nieuwe Collectie parfums: ze zijn natuurlijker, vrolijker en plezieriger, terwijl het karakter van de geur toch behouden blijft. Wij hopen dan ook dat onze klanten gelukkig worden van onze nieuwe reeks geuren!

 

 

 

sowimage

Kunt u ons een paar anekdotes vertellen over de Collectie Eaux fraîches & Eaux de parfum?

Het oorspronkelijke idee was dat de Collectie uit twaalf eaux de parfum zou bestaan. In 2019 zullen er uiteindelijk negen stuks zijn, zo houden we voor de komende jaren nog een aantal verrassingen in petto!

En wat is jouw favoriete Eau de parfum of Eau fraîche uit de Collectie?

Ik ben dol op Matin Blanc, vooral wanneer ik de behoefte voel om me in mijn eigen coconnetje terug te trekken; voor Sable Fauve kies ik als ik uitga en mijn zelfvertrouwen wat op wil schroeven! Ik ben ook helemaal weg van Sel d’Azur, die trouwens ook voor mannen heel goed draagbaar is!

Binnen ons team wordt ook Cuir de Nuit zeer gewaardeerd. Deze geur ontwikkelt een heel mooie nasleep. We krijgen vaak complimenten als we deze geur dragen.

sowimage

Dezelfde eau de toilette, maar dan in een milieuvriendelijkere versie

Nog wat tips voor onze lezers :

Hoe voorkom je dat een parfum te snel vervaagt? 

Door je polsen niet tegen elkaar aan te wrijven als je net parfum hebt opgedaan! Vermijd het ook om in je hals te wrijven. Door deze helaas wijdverbreide gewoonte worden de geurmoleculen namelijk geplet. Laat je parfum dus op een natuurlijke manier drogen!

Hoe kun je een parfum het best bewaren? Hoe lang blijft een flacon parfum goed?

Bij voorkeur droog en koel bewaren.

En wat doe jij om de overgang van vakantie naar werken soepel te laten verlopen? Geef in een opmerking je adviezen aan ons door!

Delen

Product toegevoegd aan jouw wishlistMijn wishlist bekijken