Op vakantie? Ja, graag! De aarde verknallen met al ons gereis: nee, dank je! We leggen je uit hoe je kunt genieten van je vakantie zonder het milieu te belasten.
Ecotoerisme, dat ook wel slow travel of verantwoord toerisme genoemd wordt, is een nieuwe manier van reizen die sterk in opkomst is. Deze trend heeft meer met een mentaliteitsverandering te maken dan dat het een modegril is. Hier volgen een paar tips die we je graag meegeven om je vakantie wat duurzamer te maken! Ontdek hier de kleine dingen die je kunt doen om het verschil te maken.

Hoe kies je een milieubewuste vakantiebestemming?
Dat is de eerste vraag die je zou moeten stellen! Je droomt misschien van verre, exotische oorden, maar dan kom je er niet onderuit om het vliegtuig te nemen. Tenzij je zeeën van tijd hebt... En wie met het vliegtuig gaat, vergroot onherroepelijk zijn CO2-voetafdruk. Wist je dat je met het vliegtuig twee keer zo veel CO2-uitstoot als wanneer je met de auto gaat?En 30 keer meer dan met de trein? Om een voorbeeld te geven: van Parijs naar Lyon (466 km) kost je met de trein twee uur en de CO2-uitstoot bedraagt 1,49 kg. Met het vliegtuig doe je over dezelfde afstand maar een uur, maar de CO2-uitstoot bedraagt dan 96,6 kg, aldus ADEME (Frans bureau voor milieu- en energiemanagement: Ademe.fr).
Wil je duurzamer op vakantie, dan is het dus zaak om je bestemming dichter bij huis te zoeken, zodat je er met de trein naartoe kunt. Als je dan toch kiest om met het vliegtuig te gaan, omdat dat nu eenmaal sneller gaat of omdat het de enige mogelijkheid is om op de gewenste bestemming te komen (we begrijpen het), kun je nog op de volgende dingen letten:
- Blijf minstens een paar dagen op je bestemming. Zo kun je die plek beter leren kennen en kun je de CO2 die je met je reis uitstoot, beter verantwoorden
- Als je eenmaal op plaats van bestemming bent, stap dan weer over naar milieubewustere oplossingen: maak gebruik van het openbaar vervoer of de fiets. En vergeet vooral niet om je bestemming ook te voet te gaan ontdekken!
Sommige reisorganisaties bieden de mogelijkheid om de CO2 die je met je reis uitstoot, te compenseren.

Een goede oplossing om de wereld rond te reizen zonder het milieu te belasten! Simpele trucs om je milieu-impact in te perken
Plastic zakjes voor eenmalig gebruik, plastic rietjes, waterflesjes, sigarettenpeuken… als je er niet op let, laat je zo veel afval achter, zelfs op vakantie. Met een beetje voorbereiding kun je dit eenvoudig beperken.
- Neem altijd je herbruikbare waterfles mee naar plekken waar het kraanwater drinkbaar is. Neem anders een drinkfles met filter mee, zodat je overal ter wereld je eigen fles kunt vullen. Zo hoef je nergens lege plastic flesjes achter te laten.
- Houd je eigen afval bij je tot je een vuilnisbak tegenkomt. Laat ook sigarettenpeuken niet achter in het zand (het duurt één à twee jaar voordat een peuk is afgebroken!).
- Draag altijd een herbruikbare tas bij je. Handig voor op het strand, maar ook om boodschappen te doen in de stad. We kunnen het niet vaak genoeg zeggen: van die plastic zakjes moeten we nu echt eens af! Zeker als je bedenkt dat het 400 jaar duurt voordat plastic volledig is afgebroken. Om nog maar te zwijgen over alle schade aan zeedieren.
- Denk er in je hotel en in restaurants aan om je drankje zonder rietje te bestellen! Kun je niet zonder? Geeft niet, maar neem dan wel je eigen rietje van bamboe of rvs mee.
De cijfers spreken voor zich: plastic rietjes zijn te klein om gerecycled te worden! Volgens de organisatie Sea at Risk worden er in de EU jaarlijks 36,5 miljard rietjes gebruikt. In Frankrijk worden er alleen al in de fastfoodindustrie iedere dag 8,8 miljoen rietjes weggegooid.
Als je tijdens je vakantie wandelingen gaat maken, let dan goed op je omgeving. Gooi geen peuken weg en maak geen kampvuurtjes om bosbranden te voorkomen. Ook kunnen flora en fauna zo beschermd worden. Blijf dus op de paden om jezelf en de natuur niet in gevaar te brengen.
Overnachten ter plaatse
Hotel: vraag of ze niet iedere dag de lakens en handdoeken willen verversen en neem liever een douche in plaats van een bad, want dat bespaart een hoop water!
Huren: of je nu voor langere tijd een huisje huurt van particulieren of bij mensen thuis een kamertje huurt, op deze manier kun je in ieder geval lokaal consumeren en je afval scheiden zoals je gewend bent. Of kies voor een jeugdherberg of een bungalowpark. Er valt genoeg te kiezen!
Alternatieven met de natuur binnen handbereik: kamperen bij de boer, verblijf in een stacaravan. Kies de slaapplek die het beste bij je past!
En wat stop ik zoal in mijn toilettas?
Wil je geen watjes en badschuim- of shampooflesjes achterlaten? Neem dan in ieder geval de Make-upremover handschoen mee! Denk er ook aan om geconcentreerde Ecolabel douchegel en shampoo mee te nemen.

Wat souvenirs betreft:
Ook de duurzame reiziger wil natuurlijk een souvenirtje mee naar huis nemen. Hier zijn een paar basisregels die je in het oog moet houden als je de natuur een warm hart toedraagt.
- Zand, schelpdieren, een mooie steen: in sommige gebieden is het niet toegestaan om zulke dingen mee te nemen. In het algemeen geldt dat natuurlijke elementen in de natuur moeten blijven.
- Planten, dieren: laat je goed informeren voordat je iets koopt. Zonder het te weten zou je zomaar kunnen bijdragen aan het uitsterven van bepaalde soorten.
Daarentegen geldt ook: door lokale producten te kopen stimuleer je de lokale economie.

Zelfs als iets een mooie belevenis lijkt, geldt voor wandelingen en uitstapjes waarbij dieren - vooral wilde dieren - betrokken zijn, dat wantrouwen geboden is. Bij zulke activiteiten heeft dierenwelzijn vaak geen prioriteit en vaak gaat het om zogenaamde 'tourist traps' (op de foto met een tijgerwelp, een ritje op de rug van een olifant...). Wij adviseren je dan ook om je vooraf goed te laten informeren over hoe de dieren behandeld worden. Beter kun je deelnemen aan diervriendelijke activiteiten (helpen in een opvang voor wilde dieren, bijvoorbeeld). Dan kom je ook nog eens in contact met de locals en beleef je iets veel uniekers!
En hoe maak jij je vakantie milieuvriendelijker? Deel het hieronder met ons!