Act Beautiful - Terre de Femmes Benelux: ontdek de winnaressen - Yves Rocher
ajax error

This action generated an error, probably on our side, you can reload this page and retry

Error reason : unknown

Yves Rocher
0
Terug

Terre de Femmes Benelux: ontdek de winnaressen

Terre De Femmes: 20 jaar commitment, 20 jaar avontuur

Al twintig jaar beloont Yves Rocher Fondation jaarlijks vrouwen wereldwijd die zich inzetten voor zowel het welzijn van mens, natuur als dier. Voor het tweede jaar op rij maken ook vrouwen uit de BeNeLux kans op de winst. Dankzij de Terre de Femmes Awards ontvangen geëngageerde vrouwen financiële steun en worden hun initiatieven in de kijker gezet! Een moment van erkenning en inspiratie voor vele anderen waaruit een sterke community voortvloeit. Dit jaar blaast het Terre de Femmes programma 20 kaarsjes uit, een extra reden tot vieren dus! Benieuwd welke vastberaden vrouwen met hartverwarmende projecten dit jaar in de bloemetjes gezet zijn? 

 

"De kracht van onze vrouwen is een zegen voor onze samenleving"

Het is vanuit deze overtuiging dat Jacques Rocher, zoon van Yves Rocher, in 2001 de Terre De Femmes Awards in het leven heeft geroepen. Het geloof in de kracht van vrouwen en hun vermogen om een groot verschil te maken binnen onze samenleving was zijn drijfveer. Sindsdien hebben al meer dan 430 geëngageerde vrouwen in 15 partnerlanden erkenning gekregen voor hun goede daden.

Wat houden de Terre de Femmes Awards in? Elk jaar maken er drie kandidates kans op het winnen van een mooi bedrag van 3.000 euro, 5.000 euro of 10.000 euro om hun project verder uit te bouwen. Dit jaar ziet de Yves Rocher Fondation het nog groter en roept vier winnaars uit met unieke projecten waarvan er twee een hoofdprijs van 10.000 euro in de wacht hebben gesleept! 

Ontdek wat Jacques Rocher zegt over 20 jaar Terre de Femmes, 20 jaar avontuur en commitment. Klik hier.

And the winners are ...

Vincianne Gillard - Cyréo

Op de derde plaats staat Vincianne Gillard met haar project Cyréo dat ze startte in maart 2015 en waarmee ze kleine, elektrische toestellen een tweede leven geeft. 

Cyréo is een coöperatie die werkgelegenheid creëert voor werknemers die ver van de arbeidsmarkt staan. Dit doen ze door activiteiten te ontwikkelen die in het teken staan van duurzame ontwikkeling. Zo recycleren ze bv. elektriciteit en reclamebanners.

 

Waar zal de 3.000 euro voor dienen? 

Met het gewonnen geld wil men onder andere beveiligde sorteerzones creëren, burgers bewustmaken van de milieueffecten van tweedehandsaankopen en zorgen voor didactisch materiaal om het personeel in partnerbedrijven op te leiden in de veilige omgang met elektronica. Vincianne is ervan overtuigd dat afval niet per se een negatieve waarde heeft, maar ook voor middelen zorgt die ingezet kunnen worden voor de ontwikkeling van activiteiten met potentieel voor kansarmen.   

Laurence Denis - La Leçon Verte

Op de tweede plaats staat Laurence Denis. Zij coördineert het project ‘La leçon verte’ dat 20 jaar geleden werd opgericht door Monique Lozet. Via 'La leçon verte' wil men de natuur een grotere plaats geven in het leven van ieder kind. In 2014 is het bijkomend programma ‘Osons l’école dehors' ontstaan. Hiermee neemt ze kinderen en hun leerkrachten één keer per maand mee de natuur in, met telkens een ander thema. 

Ze vertrekt steeds vanuit het principe dat een kind aanraakt, hanteert, verkent en samenwerkt, beter leert. Dit door hen in contact te brengen met de natuur en hun nieuwsgierigheid op te wekken. Door regelmatig buiten te komen, begint ieder kind zich vragen te stellen en probeert het te begrijpen hoe het tegenover de natuur staat. 

 

Waar zal de 5.000 euro voor dienen? 

Met de financiële ondersteuning wil Laurence haar programma ‘Osons l’école dehors!’ aan een verminderd tarief aan scholen aanbieden. Anderzijds zal ze jaarlijks meerdere programma’s per klas aanbieden rond natuurthema’s. Deze kunnen dankzij deze geldsom gratis worden aangeboden aan maar liefst 15 klassen. Naar de toekomst toe wil Laurence Denis meer leerkrachten opleiden voor de openluchtschool, de animaties vermeerderen om meer kinderen te bereiken en misschien ooit een school in het bos oprichten!

 

Victoria De Brabandere - CollectMet 2.0

Op een gedeelde eerste plaats staat Victoria De Brabandere. Zij ontwikkelde met vzw ‘Cultureghem’ het project ‘CollectMet 2.0’, dat voedselverspilling tegengaat en vecht voor gezonde voeding voor iedereen. De vzw streeft een samenleving na waarin iedereen zich thuis voelt, delen vanzelfsprekend is en mensen verenigd worden. CollectMet wil de voedselverspilling verminderen door onverkochte groenten en fruit te recupereren op de markt in Anderlecht. Op deze manier maken zij verse producten en gezonde voeding toegankelijk voor het grote publiek. Delen staat centraal. De vzw biedt tevens participatieve workshops aan om de begunstigden te leren hoe ze verse producten kunnen bereiden met een lage ecologische impact.

Waar zal de 10.000 euro voor dienen?

De prijs van Terre de Femmes zal grotendeels in het teken staan van de vrijwilligers die elke zondag aanwezig zijn en zonder wie het project onmogelijk zou zijn. Het budget zal voornamelijk gebruikt worden om de dreamteam-keukens te lanceren, als investering in de keukenuitrusting die nodig is voor de workshops en om teambuilding activiteiten te organiseren voor de vrijwilligers.CollectMet hoopt zo te evolueren naar een 2.0 versie, dat de focus op samenscholing plaatst en benadeelden met elkaar kennis laat maken tijdens gezonde kookworkshops.

 

Virginie Pierre - Cueilleuses de miel

De eerste plaats wordt gedeeld met Virginie Pierre. Haar project ‘Cueilleuses de miel’ draagt bij aan de ontwikkeling van een intuïtieve bijenstal, gewijd aan bijen én vrouwen in Guinee Conakry. Het project is ontstaan tijdens Virginie’s verkennende wandelingen in de tropische natuur en tijdens haar missies als deskundige op het gebied van vrouwelijk ondernemerschap.

Virginie organiseert workshops voor vrouwen met als hoofddoel het bevorderen van (multi-)culturele, artistieke en menselijke uitwisselingen met bijzondere aandacht voor ecologie, milieu, gelijkheid en de rechten van de vrouw. De focus ligt op het behoud van het milieu en de bescherming van de bijen door vrouwen te laten wennen aan de praktijk van de intuïtieve bijenteelt. Met haar project ontwikkelt ze bovendien de economische activiteit van vrouwen op een ecologische en realistische manier, en bestrijdt ze armoede.

Waar zal de 10.000 euro voor dienen?

Deze geldsom laat Virginie toe nieuwe bijenkorven te produceren, materiaal aan te schaffen om de honingstal te renoveren, dakplaten en zonnepanelen te installeren, verpakking te voorzien voor de honingpotten, het aanschaffen van een klein voertuig om de kasten te bezoeken, laarzen en uitrusting te voorzien, enzoverde

 

Over Yves Rocher Fondation

De bescherming van de biodiversiteit is de belangrijkste missie van de Yves Rocher Fondation. De stichting streeft ernaar om biodiversiteit centraal te stellen in het dagelijks leven van ieder individu door lokale, alternatieve en doeltreffende initiatieven over de hele wereld te ondersteunen en financieel kracht bij te staan.  De Yves Rocher Fondation werkt op collectieve basis, en haar pluralistische aanpak is sterk gericht op actie. Wie zijn voornaamste belanghebbenden? Wetenschappers, planters, een uitgebreide gemeenschap van politiek, sociaal en milieubewuste fotografen, en vrouwen die ervoor gekozen hebben om de wereld op lokaal niveau te veranderen.

Delen

Product toegevoegd aan jouw wishlistMijn wishlist bekijken