This action generated an error, probably on our side, you can reload this page and retry

Error reason : unknown

GRATIS LEVERING vanaf 30€* + een CADEAU bij elke bestelling*
Yves Rocher
0
Terug

Alles over alcohol in cosmeticaproducten

Vraag je je wel eens af waarom in cosmeticaproducten alcohol wordt gebruikt? We leggen het je uit!

sowimage
Alcohol, ethanol, ethylalcohol… wat is het ?

Alcohol kom je vaak tegen op ingrediëntenlijsten van cosmeticaproducten. Maar waar komt die alcohol dan vandaan? Nou, houd je vast: de alcohol in de producten van Yves Rocher is d.m.v. fermentatie en distillatie verkregen uit … bieten!

In cosmeticaproducten wordt het ethanol of ethylalcohol genoemd (op het etiket staat ‘alcohol’) en het wordt om verschillende redenen gebruikt.

sowimage
Waarom wordt alcohol in cosmeticaoproducten gebruikt? 

Alcohol is ‘vluchtig’, want het verdwijnt meteen na het aanbrengen, maar zo vergroot alcohol wel de doeltreffende werking van het cosmeticaproduct omdat het de werkstoffen ‘transporteert’. Dat zorgt bijvoorbeeld ook voor dat heerlijk frisse gevoel als je deodorant aanbrengt.

Net als water, is alcohol een oplosmiddel dat veel in cosmetica wordt gebruikt. Het kan bepaalde stoffen afstoten of juist oplossen. Het wordt bijvoorbeeld gebruikt in parfums.

Tot slot is alcohol vanwege zijn ‘ontvettende’ eigenschappen dé bondgenoot van de vette huid. Het verwijdert namelijk overtollige talg die zich op het huidoppervlak heeft opgehoopt.

sowimage
Niet verwarren met vetalcohol

Misschien heb je op de achterzijde van producten ook wel eens ‘behenylalcohol’, ‘cetylalcohol’ of ‘bezylacohol’ zien staan. Mocht je denken dat dit hetzelfde is als ethanol: dat is niet het geval! Ze zijn wel familie van elkaar, namelijk van de familie van de ‘vetalcoholen’. Ze hebben helemaal niets te maken met ethylalcohol, noch qua voorkomen, noch qua eigenschappen. Deze ingrediënten zijn niet giftig en niet irriterend en hebben juist een heel gunstige werking voor de huid en voor het haar. Dit dankzij hun geweldige eigenschappen: het haar en zijn verzachtend, hydraterend, kalmerend en beschermend.

Waarom voor het gebruik van alcohol in cosmetica wordt gewaarschuwd 

 

Voor sommige huidtypen is alcohol té doeltreffend. Zo kan zijn ‘ontvettende’ werking er bij een gevoelige of droge huid toe leiden dat deze uitdroogt of geïrriteerd raakt. Alcohol heeft niet altijd huidirritatie tot gevolg, maar voor sommige huidtypen is het echt niet geschikt.

Dit is geen reden om ongerust te zijn. De ongewenste effecten variëren afhankelijk van het alcoholpercentage en van de aanwezigheid van kalmerende en hydraterende ingrediënten in het product. Het is dus een kwestie van doseren en van vakmanschap tijdens de ontwikkeling van de productformule!

sowimage
En hoe gaat dat dan bij Yves Rocher?

Bij Yves Rocher is het heel eenvoudig: in onze productformules voor de gevoelige of droge huid gebruiken we helemaal geen alcohol (of ethanol). Op deze manier garanderen we een perfecte huidverdraagzaamheid van onze producten en voorkomen we huidirritatie!

Je weet nu alles over de rol van alcohol in cosmeticaproducten. Maakt dit uit voor je productkeuze? Deel het met ons in een opmerking hieronder!

Delen