GRATIS LEVERING vanaf 30€* + een CADEAU bij elke bestelling*
Yves Rocher
Terug

Alles over biologische afbreekbaarheid

Biologisch afbreekbaar, wat betekent dat en hoe werkt het? Wat is het gevolg voor het milieu? Is alles biologisch afbreekbaar? Wij vertellen je alles.

Biologisch afbreekbaar, je hebt er al vaak van gehoord maar wat is het nou eigenlijk? We zullen eens wat duidelijkheid scheppen over biologisch afbreekbare producten.

Wat is een biologisch afbreekbaar product?

sowimage

Biologische afbreekbaarheid is het vermogen om te ontbinden (of af te breken, vandaar het woord AFBREEKBAARheid) in CO2 en mineralen.Micro-organismen (bacteriën, schimmels, algen - mmmm lekker) zijn zo vriendelijk om dit karweitje op zich te nemen.

Of een product nou organisch is of niet, ALLES is biologisch afbreekbaar. Het is alleen een kwestie van tijd. Dus is het van belang dat producten EENVOUDIG biologisch afbreekbaar zijn!

Niets is zo gemakkelijk als te bepalen wat EENVOUDIG biologisch afbreekbaar is. Houd rekening met:

1/ De mate: in welke staat van afbraak het product op het moment van de meting verkeert

2/ De duur: hoe lang het product erover doet om te worden afgebroken

 

Waarom is het belangrijk dat een product eenvoudig biologisch afbreekbaar is?

Een product wordt beschouwd als eenvoudig biologisch afbreekbaar als het goed is verteerd op het moment dat het in de natuur terechtkomt en er geen gevolgen zijn voor het water en voor waterorganismen. Als het product in de natuurlijke omgeving kan worden opgenomen zonder die te verstoren, is het eenvoudig biologisch afbreekbaar. En hoe sneller het wordt afgebroken, hoe beter het is!

sowimage

En zijn de producten van Yves Rocher eenvoudig biologisch afbreekbaar?

Zoals je weet, hechten we bij Yves Rocher evenveel waarde aan de schoonheid van de natuur als aan die van vrouwen. Daarom verbinden we ons ertoe dat al onze bad- en doucheproducten en/of mousserende producten (die in het water terechtkomen) eenvoudig biologisch afbreekbaar zijn. En anders? Anders komen ze gewoon niet op de markt! Ja, bij Yves Rocher zijn we bloedserieus... 😉

Hoe werkt dat nou precies? In het laboratorium worden veel tests uitgevoerd.

  • Stap 1: De ingrediënten worden zorgvuldig geselecteerd op grond van de snelheid waarmee ze biologisch afbreekbaar zijn.
  • Stap 2: Uitgaande van deze ingrediënten worden verschillende mogelijke formules ontwikkeld.
  • Stap 3: Elke formule wordt in het laboratorium onderzocht en alleen de formule met de beste score op biologische afbreekbaarheid wordt behouden. Dat is onze kampioen!

En lukt dat niet dan stoppen we de ontwikkeling van het product.

sowimage

Een voorbeeld…

Siliconen zijn ingrediënten die moeilijk biologisch afbreekbaar zijn. Daarom gebruiken wij sinds 2010 (acht jaar alweer? We worden er niet jonger op ...) in onze shampoos geen siliconen meer. En daar is het niet bij gebleven ... Meer informatie over siliconen vind je hier.

Vooruit dan, nog een voorbeeld…

Voorheen zaten in de meeste peelings die afgespoeld moeten worden microbolletjes van plastic. Sinds begin 2018 zijn deze in Frankrijk verboden (gelukkig voor het milieu!). Maar omdat de onderzoekers van Yves Rocher onderzoek doen naar de milieu-impact van grondstoffen (waaronder de biologische afbreekbaarheid), hebben wij ze al twee jaar voordat ze door regelgeving werden verboden geschrapt.

Onze geweldige formuleontwikkelaars hebben ze vervangen door 100% natuurlijke peelende poeders, zonder de cosmetische kwaliteit van de producten te wijzigen. Perfect dus!

Zo, nu weet je alles! En als je meer wilt weten over de ingrediënten in onze formules, kijk dan hier!

Delen