Barbecueën en evenwichtige voeding... Twee tegenpolen, zou je denken. Maar met onze lekkere, lichte en gezonde recepten past de BBQ ineens moeiteloos in een verantwoord eetpatroon!
Brochettes van gegrilde groenten

De vertrouwde brochette, een echte barbecueklassieker! Voor een lichtere variant met meer vitaminen kun je het vlees heel eenvoudig vervangen door (seizoens!)groenten. Mooie courgettes, tomaten, aubergines, artisjokkenharten (gegrild zijn ze echt goddelijk lekker!), de welbekende paprika of een verrassende venkelknol (als je ervan houdt), bolletjes zachte mozzarella... Wees creatief en combineer er maar lustig op los!
Groentenspiesen van courgette en bloemkool met feta
Ingrediënten:
- 4 flinke courgettes
- 1 bloemkool, in roosjes gesneden
- Extra vierge olijfolie
- 1 zakje fetablokjes
- Zout, peper
1/ Snijd de courgettes in de lengte in dunne plakken. Gebruik hiervoor een dunschiller of mandoline.
2/ Rijg de courgette en de bloemkool om beurt aan de spiesjes. Schenk er een scheutje olijfolie over en voeg naar smaak peper en zout toe.
3/ Leg de brochettes op de barbecue en grill ze tot de groenten gaar en goudbruin zijn (ca. 10 minuten). Let erop dat je ze tijdens het grillen geregeld omdraait.
4/ Verbrokkel de feta vlak voor het opdienen over brochettes.

Heb je geen tijd om brochettes te maken?
Geen probleem! Je kunt de groenten natuurlijk ook gewoon direct op de barbecue grillen.
Gegrilde aubergines (in blokjes of in plakken) smaken verrukkelijk! Een beetje olijfolie voor het grillen, een paar tomaatjes, ricotta (of feta), wat oregano bij het opdienen en klaar is Kees!
Healthy alternatieven
Denk ook eens aan vis als je gaat barbecueën! Een lekker visje van de grill met een beetje olijfolie, kruiden, verse groenten ... Superlekker en nog gezond ook!
Houd je ervan om nieuwe dingen uit te proberen? Probeer dan ook eens een tofu- of sojasteak te grillen. Of creëer je eigen gezonde burger van vegetarisch gehakt. Profiteer deze zomer ook van het mooie BBQ-weer om nieuwe producten en gerechten te ontdekken. Deze recepten zijn light en rijk aan eiwitten. Neem dus gerust een extra portie als je zin hebt!

Light marinades
Om je barbecuevlees extra smaak te geven, kun je kiezen voor lichte marinades die eenvoudig te bereiden zijn.
Kipspiesjes, bijvoorbeeld, kun je heel eenvoudig en lekker marineren met citroen en een scheutje olijfolie.
Als je liever een meer uitgesproken smaak wilt, kun je ook een marinade maken op basis van yoghurt met tandoorikruiden… Echt een feest voor je smaakpapillen!
En voor garnalenspiesjes is een lichte marinade met pesto ideaal!

Spiesjes van in pesto gemarineerde garnalen
Ingrediënten:
- 1/2 kopje (125 ml) basilicum
- 1 klein teentje knoflook en 1 eetlepel (15 ml) geroosterde pijnboompitten
- 2 eetlepels geraspte Parmigiano Reggiano (Parmezaanse kaas)
- 2 eetlepels (30 ml) olijfolie
- 1 eetlepel (15 ml) citroensap
- 450 g roze garnalen
- 3 citroenen, in dunne plakjes gesneden
- Peper en zout

1/ Doe de basilicum, de knoflook, de pijnboompitten, de Parmezaanse kaas, de olie, het citroensap, peper en zout in de keukenmachine en meng alles goed door elkaar tot een mooie pesto ontstaat.
2/ Laat de garnalen minstens 20 minuten in de pesto marineren of laat ze zelfs een hele nacht in de marinade in de koelkast staan.
3/ Rijg de garnalen aan de spiesjes en wissel ze telkens af met een schijfje citroen. Grill ze in 3 tot 5 minuten gaar en draai ze regelmatig om.
Caloriearme sausjes

Als je niet te veel vet, suiker en zout wilt eten, kun je de ketchup en mayonaise beter vermijden! Maar dat betekent niet dat jouw mooie barbecuegerechtjes smakeloos hoeven te zijn. Integendeel!
Vervang die fabriekssauzen door een zelfgemaakt sausje op basis van verse ingrediënten!
Een saus op basis van avocado en yoghurt of roomkaas, bijvoorbeeld, of een tartaar van tomaten. Lekker en gezond, dus wat wil je nog meer?
Bijgerechten

Als je echt een lichte en gezonde barbecue wilt organiseren, moet je ook de bijgerechten lekker licht houden! In plaats van de typische frietjes kun je ook een paar aardappels in de barbecue poffen! Wikkel ze ongeschild en met een beetje olijfolie en knoflook in aluminiumfolie. De smaak zal je aangenaam verrassen!
Het is zomer dus maak ook eens een lekkere, frisse rauwkostsalade! Die staat bol van de vitaminen en helpt je lichaam te hydrateren.
Ook een gazpacho smaakt heerlijk bij de barbecue!

Ingrediënten
- 800 g verse tomaten
- 2 rode paprika's
- 1⁄2 komkommer
- 2 sneetjes volkorenbrood
- 1 citroen
- olijfolie
- 2 eetlepels wijnazijn
- een paar druppeltjes tabasco
- 10 blaadjes basilicum
- peper en zout
1 / Ontvel de tomaten en de paprika's; schil de komkommer. Verwijder bij alle drie de zaadjes en snijd alles in blokjes. Pers de citroen uit. Verwijder de korstjes van het brood.
2/ Doe de tomaten, komkommer, paprika's en sneetjes brood in de kom van de keukenmachine. Voeg de olijfolie, de azijn, het citroensap en de tabasco toe. Mix de ingrediënten net zo lang door elkaar tot je een dikke soep hebt
3/ Breng de soep op smaak en zet hem minstens 2 uur in de koelkast.
Vlak voor het opdienen garneer je de gazpacho met de basilicumblaadjes voor een aromatisch vleugje groen!
Laat de zomer maar beginnen, want nu ken je alle ins en outs van lekker, gezond en evenwichtig barbecueën. Eet smakelijk
Heb jij nog andere recepten of tips om je barbecue light te houden? Laat het ons weten!