GRATIS LEVERING vanaf 30€* + een CADEAU bij elke bestelling*
Terug

Het verhaal van Meneer Yves Rocher

Yves Rocher: een zeer veelzijdig man! De liefde voor de natuur die hij al sinds zijn kindertijd koesterde, zijn visionaire instelling... Wij vertellen je graag alles over deze bijzondere man!

sowimage

Yves Rocher, een pionier

De naam ken je natuurlijk maar al te goed. Maar die naam staat niet alleen voor een authentiek merk. Het is ook de naam van een bijzondere man met een heel persoonlijke visie en een non-conformistische inborst.

Voordat hij uitgroeide tot de grootindustrieel die we vandaag de dag kennen, was Yves Rocher een heel gewoon Bretons jongetje uit de Rue Saint-Vincent in La Gacilly.

Zijn kijk op schoonheid die al zestig jaar geleden gestalte kreeg, is ook tegenwoordig nog verrassend actueel. Door vrouwen de kans te bieden 'puur te blijven' en weer meer verbonden te raken met de natuur, heeft hij de fundamenten gelegd voor het merk Yves Rocher. Hij zei daarover: "Of we nu klein of groot zijn, dat is altijd de reden van ons bestaan geweest. Die reden is in de loop der jaren niet veranderd."

Zijn succes heeft hij te danken aan zijn Bretonse standvastigheid en zijn visionaire blik, maar ook aan het plantenrijk dat hem zo veel goeds heeft gebracht. Hij formuleerde het als volgt: "Hoe verder de wetenschap vordert, des te meer blijkt dat de natuur het gelijk aan haar kant heeft."

sowimage

Verankerd in de Bretonse grond van La Gacilly

In het Bretonse dorpje La Gacilly komt Yves Rocher op 7 april 1930 ter wereld als zoon van een hoedenmaker. De begane grond van het ouderlijk huis doet dan ook dienst als hoedenwinkel, waar de aangeboren commerciële feeling van de kleine Yves wordt aangewakkerd.

Omdat hij een zwakke gezondheid heeft, besluiten zijn ouders hem zelf thuis les te geven. Hij en zijn oudere zus hebben er een gelukkige en onbezorgde jeugd met "Les Landes de La Gacilly" en het woud van Brocéliande als uitgestrekte speeltuinen.

Als hij 14 jaar oud is, overlijdt zijn vader onverwachts. Dat verlies valt hem zo zwaar dat hij iedere dag wegvlucht naar het bos waar hij troost vindt. In die periode wordt hij zich ervan bewust dat de natuur een positieve invloed heeft op het welzijn van de mens.

sowimage

De beginjaren van de Plantaardige Cosmetica®

Aan het begin van de jaren 50 onthult een medicijnvrouw uit het naastgelegen dorp hem het geheime recept van een zalfje op basis van Speenkruidwortel dat goed zou helpen tegen spataderen. Met die informatie gaat Yves Rocher aan de slag en het zalfje dat hij met Speenkruidwortel fabriceert, blijkt ook echt te werken. Dus gaat hij in de keuken van zijn moeder enthousiast door met hetproduceren van deze crème.

Veel mensen beginnen zich te beklagen - vooral apothekers - en Yves Rocher wordt dan ook geregeld voor het gerecht gedaagd. Maar dankzij zijn vastberadenheid laat hij zich niet uit het veld slaan. Integendeel: al die tegenstand versterkt juist zijn motivatie.

Na verloop van tijd blijkt zijn befaamde spatadercrème onmisbaar voor veel mensen in alle omliggende dorpen en Yves Rocher verstuurt het ene potje na het andere. En dat is nog maar het begin…

Aan motivatie zeker geen gebrek, maar over voldoende ruimte en middelen beschikt hij dan nog niet. Toch is Yves Rocher er heilig van overtuigd dat hij het hele land gaat veroveren met als unieke marketingstrategie: postorderverkoop van zijn crème aan de hand van advertenties in landelijke dagbladen. Dat blijkt een steeds verder groeiend succes!

sowimage

Schoonheid voor alle vrouwen

Dan besluit Yves Rocher dat hij zich niet wil beperken tot één enkel crèmepje. Hij heeft een lumineus idee: schoonheid toegankelijk maken voor alle vrouwen! Toegankelijk qua prijs, maar vooral ook toegankelijk voor heel Frankrijk, want vrouwen op het platteland willen zichzelf net zo goed verzorgen als vrouwen in de grote stad.

Hij vervaardigt zijn eerste crème op basis van Kamille, omdat deze bloem over verzachtende en kalmerende eigenschappen beschikt. Omdat deze formule alleen een cosmetische werking heeft, zouden apothekers er toch geen bezwaren tegen kunnen hebben.

Yves Rocher werkt inmiddels al aan zijn befaamde "Groene Schoonheidsboek", waarin hij uitleg geeft over zijn kijk op schoonheid voor alle vrouwen, ongeacht leeftijd, afkomst of maatschappelijke status. Hij biedt vrouwen de mogelijkheid om 'puur' te blijven en trouw te blijven aan zichzelf.

sowimage

Het kostbare erfgoed van La Gacilly

La Gacilly, Bretagne: het dorp waar alles begint. Vijftig jaar geleden krijgt La Gacilly te maken met grootschalige leegloop: velen verlaten het platteland om hun heil te zoeken in de grote stad. Dankzij het feit dat Yves Rocher zich zo verbonden voelt met zijn dorp, geeft heeft hij met zijn bedrijf de economie in de hele regio een boost.

Yves Rocher doet een belofte aan zichzelf om La Gacilly weer te laten floreren ter nagedachtenis aan zijn vader. Naarmate het bedrijf zich verder ontwikkelt, wordt het dorp steeds welvarender. Er worden banen gecreëerd, maar Yves Rocher wil zich ook op een andere manier inzetten voor zijn geliefde geboortedorp. Hij stelt zich daarom verkiesbaar als burgemeester van La Gacilly en wint die verkiezingen.

Deze politieke betrokkenheid helpt hem in een later stadium ook aan de functie van algemeen regionaal adviseur. Daarnaast zet hij zich ook op allerlei andere manieren voor de inwoners, het erfgoed en de biodiversiteit La Gacilly.

De eerste winkel van Yves Rocher opent zijn deuren aan de Boulevard Haussmann 43 in Parijs. Het is een en al groei wat de klok slaat en La Gacilly opent een bedrijfsterrein waar maar liefst 300 werknemers aan de slag gaan.

sowimage

De fundamentele principes van het merk

Hoewel Yves Rocher op 26 december 2009 overlijdt, wordt hij via het merk dat met trots zijn naam draagt, nog altijd geroemd om zijn successen en zijn liefde voor de natuur.

En ondanks dat het merk voortdurend in beweging is, zijn er bepaalde onwrikbare principes waaraan het hoe dan ook altijd trouw zal blijven: diep respect voor de wereld om ons heen en een unieke visie op schoonheid.

sowimage

Wat herinner jij je nog over het leven van Meneer Yves Rocher? Vertel het ons!

Delen

Jouw voorkeuren met betrekking tot je privacy en het gebruik van cookies
Bij Yves Rocher gebruiken we eerste en derde partij cookies om jouw ervaring te verbeteren en je gepersonaliseerde advertenties aan te bieden.
Meer weten? Kijk hier voor meer informatie