ajax error

This action generated an error, probably on our side, you can reload this page and retry

Error reason : unknown

Yves Rocher
0
Terug

Landbouw met een positieve ecologische voetafdruk

Kwalitatieve gronden en ingrediënten voor duurzaam verantwoorde beauty.

We moeten Moeder Natuur teruggeven wat ze ons geeft. 

Dit statement van Yves Rocher, de geëngageerde en visionaire oprichter van ons merk, loopt als een rode draad door onze relatie met alle levende wezens en door de ontwerp- en productiemethodes van onze beautyproducten. Sinds jaar en dag bewerken we onze velden in Bretagne en voelen we ons verantwoordelijk voor het behoud van de vruchtbaarheid en het evenwicht van deze biodiverse bodem. Sinds 2020 streven wij, als lid van de Union for Ethical BioTrade (UEBT - Unie voor Ethische Biohandel), naar een verantwoorde sourcing van natuurlijke ingrediënten die de biodiversiteit en het menselijk leven respecteren.

Onze inzet voor de aarde, de mens en de biodiversiteit

Wij zijn botanicus, kweker, bedenker, producent en verkoper van beautyproducten die in Bretagne voor jou gemaakt worden. Al deze taken voeren we met heel veel liefde uit met het doel om jouw natuurlijke schoonheid nog meer te laten stralen. Onze natuurlijke ingrediënten zijn afkomstig van meer dan 400 plantaardige productieketens wereldwijd. Onze teams waken nauwgezet over de traceerbaarheid, de veiligheid en het verantwoord beheer van al deze productieketens.

Onze filosofie steunt op 3 pijlers: telen, beschermen, delen. Omdat gezonde ingrediënten enkel gekweekt kunnen worden op een gezonde bodem, streven we er al van in het begin naar om het evenwicht van het natuurlijke ecosysteem van onze geboortegrond in stand te houden.

Daarom kiezen we voor een positieve en gezonde landbouw in La Gacilly (Bretagne - Frankrijk). Van plant tot product, alles wordt bedacht en uitgevoerd met respect voor de natuur, de mens en het ecosysteem waarin we leven. Wij voorzien ons van de kwaliteit en de kwantiteit die nodig zijn voor een verantwoord gebruik.

Herstellende landbouw

Positive Farming (landbouw met een positieve ecologische voetafdruk) steunt op de gewasrotatie die de biologische diversiteit in stand houdt, de bodem vruchtbaarder maakt en dus zorg draagt voor de natuur. Ons systeem heeft volgende pijlers:

  • biologische landbouw: al onze Bretonse velden worden biologisch, zonder pesticiden en zonder GGO's (genetisch gemodificeerde organismen) bewerkt en hebben bovendien een Ecocert-certificaat.
  • duurzame landbouw: in Bretagne hebben we 60 hectare grond die agro-ecologisch en met respect voor het plaatselijke ecosysteem bewerkt worden. Korenbloem, Calendula, Arnica, Kamille, Kapucijnbloem, Roomse Kamille, Pepermunt, Ficoïde, IJskruid, Edulis...

Met dit teeltmodel kunnen we onze 9 iconische planten op het ritme van de seizoenen kweken en oogsten. Zo krijgen we krachtige, sterke planten boordevol voedingselementen die efficiënt en doeltreffend zijn voor de huid. Door op al onze sites zowel de fauna (vogelbroedplaatsen, bijenkorven, schuilplaatsen voor vlinders, lieveheersbeestjes en vleermuizen) als de flora te beschermen, dragen we ons steentje bij aan het behoud van een evenwichtige lokale biodiversiteit.

  • Verantwoorde bevoorradingsketens: we zijn een van de enige cosmeticamerken die onze eigen ingrediënten zelf kweken en produceren. Wij respecteren de CITES-richtlijnen (internationale conventie die de handel in met uitsterven bedreigde, wilde diersoorten reglementeert). Wij kiezen steevast voor biotechnologische procedés die de ecologische impact op kwetsbare planten beperken. Wij doen ook een beroep op een netwerk van partners waardoor we een ethische sourcing met respect voor de principes van de UEBT (Union for Ethical BioTrade) kunnen garanderen.

Wij streven naar complete traceerbaarheid - van onze grondstoffen tot de producenten van onze strategische productieketens. Van deze laatste controleren we de duurzaamheid met regelmatige audits ter plaatse. Momenteel kunnen we al 90% van de traceerbaarheid garanderen (land van oorsprong en planten).

Een erkende aanpak die we graag met iedereen delen.

Wij verrijken onze procedures en systemen constant met onderzoek, experimenten en uitwisselingen met talrijke Bretonse actoren. Wij zetten ons actief in voor een landbouw met een positieve ecologische voetafdruk zodat we het beste kunnen geven, zowel aan de natuur als aan jou.

  • Als lid van de Union for Ethical BioTrade (UEBT) willen we dat onze sourcing de biodiversiteit respecteert en in stand houdt, en dat de winsten doorheen de hele toevoerketen rechtvaardig verdeeld worden. Sinds juli 2021 hebben onze 9 iconische planten die op onze velden in Bretagne gekweekt worden een UEBT-certificaat. Dat geeft aan dat ze zowel de mens als de biodiversiteit respecteren.

We streven ernaar om in 2023 een UEBT-certificaat voor onze volledige ethische sourcingsysteem te hebben. Dit label geeft aan dat we in alle productiefasen - van sourcing tot de oogst van onze natuurlijke ingrediënten - zorg dragen voor de bodem, de fauna en de flora, en, via een rechtvaardige verloning, ook voor onze leveranciers. We letten er dan ook goed op om de toegevoegde waarde te verdelen over alle actoren die een rol spelen in onze plantaardige productieketens.

Wij respecteren het Nagoya-protocol en de APA-wetten (Accès à la Biodiversité et le Partage des Avantages - toegang tot de biodiversiteit en het delen van voordelen). We ondersteunen onze partners met concrete acties om hun ecologische voetafdruk te verminderen en de positieve impact van de strategische productieketens op de gemeenschappen waarin ze plaatsvinden te doen toenemen.

  • Onze botanische tuin in La Gacilly is trouwens een plek die helemaal toegespitst is op plantkundig onderzoek. Wij hebben er 1500 plantensoorten, delen er onze kennis met meer dan 250 plantentuinen wereldwijd en nemen deel aan internationale programma's voor het uitwisselen van zaaigoed.

Dit centrum voor onderzoek, opleiding en natuurbescherming kreeg verschillende certificaten, waaronder dat van de Refuge Biodiversité van de Ligue pour la Protection des Oiseaux (liga voor de vogelbescherming) en in 2021 het EcoJardin-label voor zijn uitmuntende ecologische beheer. Het heeft tevens het JBF-certificaat (Jardins Botaniques de France et des Pays Francophones) en is geaffilieerd met de Botanic Gardens Conservation International (BCGI), een vereniging die overal ter wereld ijvert voor het behoud van de plantendiversiteit. De BCGI telt momenteel meer dan 800 aangesloten botanische tuinen in 120 landen. Samen vormen ze een indrukwekkend netwerk dat voorturend good practices en kennis uitwisselt.

  • Tegen 2025 willen we dat 100% van onze nieuwe internationale strategische productieketens zich actief mee inzetten. Wij willen het publiek sensibiliseren rond biodiversiteitsbehoud, zowel in Bretagne als op internationaal vlak.

In Bretagne en in de rest van de wereld zetten wij ons in voor een landbouw die de biodiversiteit herstelt, voor kwaliteitsvolle ingrediënten en hoogwaardige schoonheid met meer respect voor onze planeet.

Delen

Product toegevoegd aan jouw wishlistMijn wishlist bekijken