HET GROTE ZOMERSPEL: SPEEL MEE EN ONTDEK SNEL JE PRIJS!
Terug

Lente in La Gacilly

Wat gebeurt er allemaal op onze velden in La Gacilly zodra het voorjaar zijn intrede doet? We nemen je mee naar Bretagne en vertellen je alles over de teelt van onze legendarische planten!

Teeltgronden waar met veel respect en hartstocht geteeld wordt

Dat is nou lente! In La Gacilly bruist het van de activiteit. Juist deze fase is bepalend voor een goed verloop van het seizoen. Alle omstandigheden moeten perfect zijn om de productie van de plantaardige werkstoffendie in onze producten verwerkt worden, tot een succes te maken.

Voordat we verder ingaan op de materie, frissen we je geheugen even op. In La Gacilly (Bretagne) hebben we de beschikking over 60 hectaren bloemenvelden waarop biologisch geteeld wordt. Hier wordt de grond op acro-ecologische wijze bewerkt, wat wil zeggen dat het natuurlijk ecosysteem zo goed als mogelijk gerespecteerd wordt. We telen er acht van onze meest legendarische plantenom deze vervolgens te verwerken tot plantaardige werkstoffen die in de formules van ruim 30% van al onze producten verwerkt worden.

Afhankelijk van het seizoen zie je hier de mooiste planten groeien: Duitse Kamille die we gebruiken voor de productlijnen Pure Calmille en Sensitive Camomille, Arnica die veelal gebruikt wordt voor handverzorging, Calendula die we onder meer verwerken in de Glansshampoo en in onze Herstellende dag- en nachtcrème, Korenbloemen worden ingezet om make-up op milde wijze te verwijderen, Malva en Edulis hebben een hydraterende werking en IJskruid wordt geroemd om zijn antirimpelwerking.

Maar deze beautyplanten zijn niet de enige die er in deze tijd van het jaar te vinden zijn op onze velden. Vanwege onze agro-ecologische manier van telen groeit er bijvoorbeeld ook phacelia, mosterd, Chinese radijs, boekweit en wikke. Met deze gewassen kan de bodem bedekt, bewerkt en verrijkt worden, wat erg bevorderlijk is voor de biodiversiteit en wat ons helpt bij het bestrijden van ziektes van onze planten.

sowimage
sowimage

In april wordt er gezaaid en aangeplant

Minicursus landbouw: sommige planten worden gezaaid; andere worden aangeplant. Maar wat is het verschil?

Bij het zaaien worden de zaden direct in de volle grond gestrooid, zodat ze op onze velden kunnen ontkiemen en er nieuwe planten ontstaan.
En bij het aanplanten? Voor sommige planten geldt dat ze eerst in potjes gezaaid en opgekweekt worden in een kwekerij; pas als de jonge plantjes sterk genoeg zijn, worden ze vervolgens in de volle grond gezet, waar ze verder kunnen volgroeien.

Onze legendarische planten worden in april gezaaid of aangeplant. Alleen de Duitse Kamille wordt al begin maart aangeplant.

In maart wordt er ook al in de (onverwarmde) kassen gewerkt. Dan wordt de Edulis gestekt (vermenigvuldiging van de plant) en wordt het IJskruid ingezaaid.

Vanaf mei kan er geoogst worden

Iedere plant heeft haar eigen ritme en daarom loopt de oogstperiode van mei tot en met augustus.

De Duitse Kamille bloeit begin mei en wordt vanaf half mei geoogst. Voor de Korenbloemen en de Calendula geldt dat ze begin juni worden geoogst. 

De bloemen van de Romaanse Kamille worden geplukt tegen eind juli/begin augustus; de Malva gaat pas in de loop van augustus van het land.

sowimage

En het drogen?

Het drogen gebeurt eigenlijk gelijktijdig met het oogsten. Net na de pluk hebben de planten nog een vochtgehalte tussen 60% en 80%. Daarom is het nodig om ze direct na de oogst eerst een twintigtal uren te laten drogen op roosters waaromheen warme lucht circuleert.

Als de plant eenmaal geplukt en gedroogd is, is het tijd voor de extractie van de werkstoffen en de vervaardiging van de producten. Maar dat is weer een heel ander verhaal dat we je graag een andere keer vertellen!

Hoe inspireren onze velden in La Gacilly jou? Vertel het ons in de comments!

Delen

Jouw voorkeuren met betrekking tot je privacy en het gebruik van cookies
Bij Yves Rocher gebruiken we eerste en derde partij cookies om jouw ervaring te verbeteren en je gepersonaliseerde advertenties aan te bieden.
Meer weten? Kijk hier voor meer informatie