Naar aanleiding van het regeringsbesluit zijn al onze winkels en schoonheidsinstituten gesloten tot 9 febuari.
Heb je een vraag? Je vindt alle antwoorden hier >
Bovendien is de levering op onze website gratis bij aankoop vanaf 30€*!
GRATIS LEVERING vanaf 30€* + een CADEAU bij elke bestelling*
Terug

Praktische gids voor vegan cosmetica

Heb je weleens gehoord van vegan cosmetica, maar weet je niet precies wat het inhoudt? Vegetarisch, veganistisch... Ben je draad al kwijt? Wees gerust, we vertellen je er alles over!

sowimage

Ten eerste, wist je dat onze producten 100% vegetarisch en 88% vegan zijn? Nee? Nou, dan weet je het nu! Ja, maar vegan of vegetarisch, wat houdt dat eigenlijk allemaal precies in?

Vegan zijn, wat betekent dat?

Het is in de eerste plaats een voedingsgewoonte die veganisme genoemd wordt en waarbij geen producten gebruikt worden die ingrediënten van dierlijke oorsprong bevatten of afgeleid zijn van dierlijke producten (zoals zuivelproducten, eieren en honing). In de regel wordt deze voedingsgewoonte gecombineerd met een filosofie die zich verzet tegen iedere vorm van dierenleed. Veganisme is een echte levensstijl die een weerspiegeling vormt van de ethische keuzes die op dagelijkse basis gemaakt worden en die betrekking heeft op verschillende sectoren zoals cosmetica en mode.

Samenvattend kunnen we stellen dat veganisten een veganistisch dieet volgen EN ook hun levensstijl aanpassen volgens dezelfde principes. Bijvoorbeeld geen leer of wol kopen, geen cosmetica gebruiken waarin ingrediënten van dierlijke oorsprong, zoals Keratine of Collageen, verwerkt zijn…

Wat is het verschil met vegetarisme?

Als je vegetariër bent, eet je geen voedingsmiddelen of ingrediënten van dierlijke oorsprong (vlees, vis…). Afgeleide producten van dierlijke oorsprong, zoals honing, eieren, bijenwas, enz. staan daarentegen wel op het menu van een vegetariër.

sowimage

En bij Yves Rocher?

100% vegetarisch en 88% veganistisch
Yves Rocher is een 100% vegetarisch merk, wat betekent dat onze producten geen enkel ingrediënt van dierlijke oorsprong bevatten. Maar dat is nog niet alles… 88% van onze producten zijn veganistisch! Het enige afgeleide product van dierlijke oorsprong dat wij in onze formules gebruiken, is bijenwas. Die wordt voornamelijk gebruikt in onze sticks (zoals lipsticks, lippenbalsems…) en mascara's.

Neem bijvoorbeeld karmijnzuur…
Wij maken geen gebruik van karmijnzuur, hoewel deze dierlijke kleurstof in de cosmetische industrie nog altijd veelvuldig gebruikt wordt voor o.a. oogschaduw, lipstick en nagellak. Karmijnzuur is een stof die door de Cochenilleluis wordt aangemaakt als beschermingsmechanisme tegen roofdieren en waaruit de ‘karmijnrode’ pigmentstof wordt verkregen. De reden waarom je deze beruchte kleurstof dan ook niet in de schoonheidsproducten van Yves Rocher zult aantreffen, is simpelweg omdat het niet op een andere manier kan worden nagemaakt!

sowimage

En hoe zit het met dierproeven?

Al sinds 1989 testen wij niet meer op dieren.

Wij zijn geen voorstanders van dierproeven. Onze eindproducten worden dan ook nooit op dieren getest en hetzelfde geldt voor de ingrediënten die in onze producten worden verwerkt. En dat is al heel lang zo: het merk Yves Rocher was een van de eerste merken die zich hard maakten voor de afschaffing van dierproeven. Als één van de eerste bedrijven binnen de cosmeticasector besloten wij in 1989 te stoppen met het testen van onze eindproducten op dieren en over te gaan op alternatieve testmethoden. Dit initiatief leverde ons sinds 1992 een gouden medaille van de Franse dierenbescherming (SPA) op.

sowimage

Oké, jullie producten worden dus niet op dieren getest. Maar jullie exporteren ook naar China, waar dierproeven nog wel zijn toegestaan

De heer Yves Rocher was een man met passie voor de natuur die in zijn leven maar één doel had: schoonheid toegankelijk maken voor alle vrouwen. Ook vandaag de dag nog leeft zijn missie voort. Iedere dag weer zetten wij ons in om de Plantaardige Cosmetica® beschikbaar te stellen voor alle vrouwen van over de hele wereld om hun ware schoonheid te laten zegevieren. Wij zijn dan ook in meer dan 90 landen vertegenwoordigd, waaronder ook China.

De wetgeving in China is inderdaad anders dan in de andere landen waar wij gevestigd zijn. De Chinese autoriteiten kunnen bijvoorbeeld besluiten om cosmetische producten, ongeacht het merk, zelf op dieren te testen voordat ze op de Chinese markt mogen worden verkocht. Wat dit aangaat, is alleen China beslissingsbevoegd.
Maar uiteraard geven wij de moed niet op! Om bewustwording te creëren ten aanzien van dierenleed hebben wij ervoor gekozen om in het land zelf campagnes op te zetten en onze lokale vestiging in te zetten om deze situatie te verbeteren. Hierbij staan wij in nauw contact met de hoogste Chinese autoriteiten op dat gebied. Onze doelstelling is om hen ervan te overtuigen dat er tegenwoordig genoeg andere testmethoden bestaan die net zo doeltreffend en betrouwbaar zijn.

Nu weet je precies welke wereld er schuilgaat achter dat fameuze woord 'vegan'!

Vind jij het belangrijk dat producten vegan zijn voor je ze aankoopt?

Delen

Jouw voorkeuren met betrekking tot je privacy en het gebruik van cookies
Bij Yves Rocher gebruiken we eerste en derde partij cookies om jouw ervaring te verbeteren en je gepersonaliseerde advertenties aan te bieden.
Meer weten? Kijk hier voor meer informatie