ajax error

This action generated an error, probably on our side, you can reload this page and retry

Error reason : unknown

Yves Rocher
0
Terug

Aluminiumzouten in onze deodorants?

Zijn aluminiumzouten nu écht nodig?

We doen er alles aan om zweetplekken te voorkomen. Zonder deo (of antitranspirant) gaan we de deur niet meer uit. Maar zoals zoveel mensen, zit ook jij met bepaalde vragen over de aluminiumzouten die in antitranspirantformules worden verwerkt… Geen paniek: wij geven je graag wat meer info!

Wat zijn aluminiumzouten eigenlijk?

Er bestaan zowel natuurlijke als synthetische aluminiumzouten. Een voorbeeld van een natuurlijke variant is aluinsteen.

Aluminiumzouten worden toegevoegd aan antitranspirantproducten om de zweetafscheiding te beperken… Ze zorgen er dus voor dat we geen natte plekken onder onze oksels krijgen!

Hoe ze dat doen? Nou, door op te lossen aan het huidoppervlak. Zo ontstaat een soort gel die de poriën van de oksel tijdelijk verstopt, zodat het transpiratievocht niet via de zweetklieren kan worden uitgescheiden. Geen wonder dus dat je dan minder transpireert!

Maar waar komt die geur dan vandaan? Die vervelende geurtjes ontstaat door de werking van bacteriën in combinatie met zweet. Aluminiumzouten zijn ook natuurlijke, microbiële ziekteverwekkers, want ze houden de bacteriën aan het huidoppervlak onder controle, waardoor de geur direct afneemt!

Anti-transpirant, deodorant… Is er een verschil dan?

Het verschil tussen die twee is heel simpel.

De anti-transpirant blokkeert de zweetstroom door het gebruik van die aluminiumzouten.

Het resultaat: een doeltreffende werking tegen zweet en vervelende geurtjes.

Deodorants, daarentegen, houden de transpiratie niet tegen, maar maskeren nare geurtjes dankzij het parfum en beperken de vochtigheid door toevoeging van absorberende poeders.

Waarom hoor je er tegenwoordig zoveel over?

Omdat van zowel natuurlijke als synthetische aluminiumzouten vermoed wordt dat ze het risico van borstkanker kunnen vergroten.

Hoezo dan? Omdat de plek waar je het aanbrengt, je oksels, wel heel dicht bij je borsten zit. Tot op heden is er geen enkele serieus, wetenschappelijk onderzoek voorhanden waarin het bewijs geleverd wordt voor enig verband tussen het gebruik van antitranspirantproducten en het ontstaan van borstkanker.

Antitranspirantformules zijn dan ook zeker niet verboden, maar om alle risico's uit te sluiten adviseert de ANSM (Frans nationaal agentschap voor de veiligheid van geneesmiddelen en gezondheidsproducten) al sinds 2011 om ze in de eerste 24 uur na het ontharen (scheren, epileren) niet te gebruiken. Dat geldt ook als de huid op enige andere wijze beschadigd is geraakt.

Eind 2019 bevestigde het SCCS (Scientific Committee for Consumer Safety : the European Expert Commitee) opnieuw het veilige gebruik van aluminiumzouten in anti-transpiratieproducten.

En hoe zit het met de producten van Yves Rocher?

Sinds september 2020 bieden wij een gamma van 3 deodorants zonder aluminiumzouten aan:

  • De zachte deodorant, geformuleerd met biologische kamille uit Gacilly, beschermt tegen geurtjes dankzij zijn delicate geur.
  • De frisse deodorant, op basis van de organische edulis uit Gacilly, beschermt tegen geurtjes dankzij zijn verfrissende geur.
  • De zuiverende deodorant, geformuleerd met biologische pepermunt uit Gacilly, beschermt tegen geurtjes dankzij zijn zuiverende geur.

Ze bevatten geen alcohol, maar wel beukenpoeder dat vocht absorbeert en het natuurlijke fenomeen van transpiratie respecteert.

Delen

Product toegevoegd aan jouw wishlistMijn wishlist bekijken