De feestdagen worden over de hele wereld gevierd. Er zijn overeenkomsten, maar ook verschillen. We geven graag een overzichtje van hoe de feestdagen zoal worden gevierd.

Duitsland: Sinterklaas, marsepein en kerstmarkten
Verlanglijstjes, schoenen bij de haard...in Duitsland is het Sinterklaas die de kinderen speelgoed, snoepgoed en zoetigheid brengt. Over zoetigheid gesproken, heb je al eens marsepein geproefd? Het wordt gemaakt van rietsuiker en Duitse bakkers maken er voor het Sinterklaasfeest allerlei figuurtjes van.
Ook de Duitse kerstmarkten zijn erg beroemd. Als je eens in Beieren bent, breng dan een bezoek aan Neurenberg, hét centrum van de productie van speelgoed. Hier vind je één van de oudste kerstmarkten. In de houten stalletjes worden ambachtelijke kersdecoraties en lekkernijen verkocht. Midden in Berlijn is er de kerstmarkt in de Sophienstrasse en in Lindau is er een op de oevers van het Bodenmeer. Maar de oudste kerstmarkt van Europa wordt gehouden in Dresden, die stamt al uit 1434. Daar staan stalletjes langs een route die meer dan een kilometer lang is.

In Spanje is er niet één, niet twee, maar zijn er drie kerstavonden!
In dit land wordt over de feestdagen niet te licht gedacht. Ze vieren daar maar liefst drie keer feest. Eerst heb je er de «Noche Buena», een belangrijk religieus familiefeest. Daarna wordt «Nochevieja» (Nieuwjaar) gevierd, waarbij men traditioneel om klokslag twaalf uur twaalf druiven eet. Zo ben je verzekerd van een voorspoedig nieuw jaar. En dan is het eindelijk zes januari, de dag waarop de cadeaus mogen worden uitgepakt. Om Driekoningen goed te kunnen vieren, is deze dag in Spanje een feestdag.
Posada's in Mexico
Posada's zijn feesten waarbij Mexicanen elkaar uitnodigen om bij hen thuis Kerstmis te vieren. Op het programma: het naspelen van taferelen uit het kerstverhaal in bijpassende kledij! Deze op de bijbel geïnspireerde traditie weerspiegelt de Mexicaanse gastvrijheid. En wat de kinderen betreft: de piñata is er niet alleen voor verjaardagen! Tijdens de kerstdagen zie je ze vaak in de vorm van een ster. Hij moet worden kapotgeslagen om het daarin verstopte snoep te kunnen bemachtigen.

Secret Santa en kersttruien in Groot-Brittannië!
Ken je de traditie van Secret Santa? Het is simpel. Een groep mensen, vrienden of familie geeft elkaar cadeaus met Kerst. Door het trekken van lootjes wordt bepaald wie voor wie een cadeau koopt, maar dit moet geheim blijven. Zo word je een «Secret Santa», een geheime kerstman. Bij het geven van de cadeaus blijkt dan wie wie had getrokken. Dit wordt veel gedaan in Angelsaksische landen, maar de traditie breidt zich steeds meer uit naar andere landen. Zo zijn er Secret Santa-avonden in Europa, maar ook in Latijns-Amerika.
Een andere populaire Angelsaksische traditie is de kersttrui! Vanaf begin december zie je truien met rendieren, sneeuwvlokken, sneeuwpoppen en kerstbelletjes. Het barst van de 'kersttrui-avonden': hoe kitscheriger je trui, hoe beter. Met een dikke knipoog natuurlijk! Of het nou is uit nostalgie of gewoon voor de lol, de kersttrui brengt iedereen samen!
Wat zijn jullie familietradities of -rituelen met Kerst? Wat vind jij het leukste? Vertel het ons!