ajax error

This action generated an error, probably on our side, you can reload this page and retry

Error reason : unknown

Yves Rocher
0
Terug

Onze iconische planten zijn UEBT gecertificeerd!

sowimage

 

We zijn heel erg trots te kunnen aankondigen dat onze 9 iconische planten uit La Gacilly (Bretagne) UEBT-gecertificeerd zijn! 

Wij zijn het eerste Franse merk dat dit certificaat behaalt en dus gecertificeerde ingrediënten van Franse bodem heeft. Waarom dit goed nieuws is voor het merk, voor de consumenten en voor de natuur leggen we hier uit. 

  1. Wat is de UEBT?

De UEBT (Union for the Ethical Biotrade of Unie voor de Ethische Biohandel) is een internationale vereniging zonder winstoogmerk die ijvert voor respectvolle sourcing. De UEBT ondersteunt en controleert de engagementen van bedrijven op het gebied van biologische ontginning zodat ze wel degelijk bijdragen tot een wereld waarin zowel mensen als biodiversiteit floreren.

Het UEBT stelt good practices op over de manier waarop bedrijven en hun leveranciers zich bevoorraden van bepaalde natuurlijke grondstoffen. De vereniging doet dit voor sectoren als beauty, voeding, natuurlijke farmaceutische producten, aroma's en parfums, kruiden en specerijen. 

sowimage
sowimage

Wat betekent dit alles voor Yves Rocher?

Yves Rocher zet zich al sinds 1999 in voor verantwoorde sourcing, onder andere met zijn 60 hectare agro-ecologische velden in Bretagne die biologisch bewerkt worden.

Door in 2020 lid te worden van de UEBT heeft Yves Rocher zich aangesloten bij bedrijven die zich inzetten voor een ethische sourcing van ingrediënten uit de natuur. In 2021 heeft Yves Rocher besloten een nieuwe stap te zetten in de bescherming van diersoorten en mensen door een UEBT-certificering te verkrijgen voor zijn productieketens in La Gacilly. De 9 iconische planten van het merk (Roomse Kamille, Kamille, Korenbloem, Calendula, Ficoïde, Edulis, Kapucijnbloem, Munt en Arnica) hebben voortaan een UEBT-certificaat.

Het toekennen van het certificaat aan onze productieketen in La Gacilly is een eerste stap in het verdere proces van onze duurzame ontwikkeling. Yves Rocher wil immers tegen 2023 een certificaat krijgen voor zijn hele bevoorradingsketen.

De samenwerking met de UEBT is een krachtige tool waarmee Yves Rocher zijn inzet kan aantonen aan consumenten, regeringen en andere actoren. 

sowimage

2. Wat betekent de ingrediëntencertificering van de UEBT?

Een certificaat van de UEBT garandeert dat een ingrediënt met respect voor mens en biodiversiteit verkregen is. De certificering geldt telkens voor een specifiek ingredient en wordt toegekend zodra onafhankelijke audits hebben uitgewezen dat er effectief voldaan is aan de 7 criteria van de UEBT-norm voor ethische biohandel:

  1. behoud van de biodiversiteit
  2. duurzaam gebruik van de biodiversiteit
  3. faire en gelijkmatige verdeling van de voordelen die voortkomen uit het gebruik van de biodiversiteit
  4. sociaal-economische duurzaamheid (beheer van productie, financiën en markt)
  5. conformiteit met de nationale en internationale wetgeving
  6. respect van de rechten van de actoren die een rol spelen in de biohandel
  7. transparantie over eigendomsrechten, exploitatierechten en toegang tot natuurlijke grondstoffen

Wat is het verschil tussen een UEBT- en een Bio-label?

Een UEBT-certificaat en een certificaat van Biologische Landbouw (BL) zijn twee verschillende, maar complementaire labels.

Het certificaat van de Biologische Landbouw gaat over bescherming van bossen, bedreigde plantensoorten en bestuivers, verrijking van de natuurlijke ecosystemen en vermindering van het gebruik van pesticiden. Maar de UEBT-norm hamert ook nog eens op respect voor mens en maatschappij bij de sourcing van die natuurlijke grondstoffen. Het UEBT is bijzonder veeleisend voor onder andere de rechten van de werknemers, de bescherming van de rechten van lokale gemeenschappen en de verdeling van de voordelen die voortvloeien uit die grondstoffen.

sowimage

Beide certificaten veronderstellen bovendien milieuvriendelijkere landbouwmethodes: het BL-label met een vooraf opgesteld lastenboek en het UEBT-label met de uitwerking van een strak actieplan voor het behoud van de biodiversiteit

Delen

Product toegevoegd aan jouw wishlistMijn wishlist bekijken